Bart Maeyens (Modular Lighting Instruments) over zijn ervaring met de Crisis Code Cracker

17 februari 2021
Gunthram Cornelis

"Een crisis is altijd een goed moment om even stil te staan bij je onderneming, producten en processen”, vertelt Bart Maeyens, General Manager bij Modular Lighting Instruments in Roeselare. Enthousiast deelt hij zijn ervaringen met de Crisis Code Cracker. Met dit driedelige actieplan wil Sirris bedrijven in de technologiesector helpen om versterkt uit de crisis te komen. “Een heel positieve ervaring die ons veel tijd en nieuwe ideeën opleverde. Een aanrader voor elke ondernemer."

Over Modular Lighting Instruments

Modular Lighting Instruments is een expert in technische architecturale verlichting. Het West-Vlaamse bedrijf maakt deel uit van Signify Group, wereldleider in smart connected lighting.

Wat overtuigde u om deel te nemen?

“De Crisis Code Cracker kwam via twee richtingen in ons vizier. Enerzijds werkt ons moederbedrijf Signify intensief samen met Sirris. Anderzijds voeren we samen met hun experts al enkele innovatieprojecten uit. De link was dus snel gelegd. Het concept gaf ons de kans om onze eigen ideeën te toetsen met de CCC-structuur, deze te verrijken en nieuwe noden in kaart te brengen.” 

Hoe verliep uw CCC-traject?

“Eerst was er een verkennend telefoongesprek met Bas. Een voorbespreking, zeg maar. Dat was al een goede filter voor het dieptegesprek, waarbij ook Bas’ collega Gunthram mee aan tafel schoof. Op een heldere manier legden ze eerst het concept van de Code Cracker uit. Daarna hebben ze vooral heel goed geluisterd en veel vragen gesteld. Een zeer aangename ervaring.” 

“Wat later stuurden ze ons een uiterst volledig adviesrapport, opgesteld door experts, met heel veel mogelijkheden voor co-venturing en convergenties. Correct, betrouwbaar en op tijd. Daaruit zijn veel waardevolle ideeën en denkpistes naar voor gekomen die we vandaag effectief kunnen toepassen. Concrete zaken waarvan ik echt geloof dat ze de komende jaren een meerwaarde kunnen worden.” 

Bijvoorbeeld? 

“Een van onze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid is zero plastics tegen eind 2021. Sirris bracht ons in contact met partners die gelijkaardige initiatieven hebben lopen. Dat leidde dan weer naar nieuwe oplossingen. Denk aan recycleerbare tape op onze verpakkingen. Of oplossingen om schade te vermijden bij het wrappen van onze producten. De bijdrage van Sirris was heel goed en omvattend.” 

Naar een crisisbestendig bedrijf 

Digitalisatie en automatisatie waren dé trends van 2020. Ook Bart Maeyens ging op zoek naar concrete oplossingen voor de uitdagingen waar zijn bedrijf sinds Brexit en corona tegenaan kijkt. Het actieplan op maat van Modular Lighting Instruments zoomde in op drie fundamentele pijlers: productinnovatie, procesinnovatie en ideeën out-of-the-box

Productinnovatie 

“Eerst stonden we stil bij onze producten en de ontwikkeling die daarbij hoort. Het producttechnische aspect kwam sterk aan bod: van licht tot optics. Hoe kunnen we ons product nog aangenamer, beter en energiezuiniger maken voor de consument? En welke partners of duurzame componenten kent Sirris die een meerwaarde kunnen zijn voor onze producten en klanten?” 

Procesverbetering

“Daarna zoomden we in op onze operaties en processen. Waar liggen nog uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, efficiëntie en automatisatie? Ook hier kregen we van Sirris een waaier aan nieuwe mensen en mogelijkheden aangereikt. Onze huidige innovatieprojecten sloten daar nauw bij aan en konden we daardoor nog verder verrijken. We brachten ook nieuwe ideeën en pistes in kaart.”

Ideeën out-of-the-box 

“Een open gesprek over wat leeft in het netwerk van Sirris en waar andere bedrijven vandaag mee bezig zijn. Met als doel om ons te stimuleren, maar ook om na te gaan of tussen al die mogelijkheden iets zit waar wij nog niet aan gedacht hadden. Als ondernemer focus je vooral op je eigen producten of operaties. Het was heel waardevol om eens een stap achteruit te zetten.” 

Wat na afloop van het traject?

“De Crisis Code Cracker doet je kennismaken met veel nieuwe opportuniteiten en mogelijkheden. Toch kan je als bedrijf niet in zeven sloten tegelijk springen. Sirris hielp ons om prioriteiten te bepalen en ondersteunt ons bij de uitvoering van de innovaties, zowel praktisch als met advies. Vandaag werken we samen met hun experts aan enkele nieuwe projecten en die lopen erg goed.” 

Wat was voor u de grootste meerwaarde?

“Tijd is het mooiste wat iemand ons kan geven. Toch is het net dat wat Sirris doet. Zelf hebben we geen tijd om zoveel research te doen, of om een heel netwerk af te speuren. Sirris is voor ons als een filter. Een dijk die een tsunami aan informatie opvangt. Door goed te luisteren naar wat echt onze noden zijn, past Sirris die filter perfect toe op alles wat ze hebben verzameld en geleerd. “

Uw oordeel over de Crisis Code Cracker?

crisis code cracker

“De tijd die je vrijmaakt voor de Crisis Code Cracker, verdien je daarna terug. Bovendien hoef je niet op een nieuwe crisis te wachten om even in te zoomen op je bedrijf, producten of processen. De Crisis Code Cracker maakte opnieuw duidelijk dat we dit vaker moeten doen. Een positieve ervaring met een hoge return, die ik aan elke ondernemer in de sector kan aanraden.” 

'Crisis Code Cracker' wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van POM West Vlaanderen en de provincie West Vlaanderen. De huidige realiteit onderstreept immers het belang van toenemende digitalisatie en automatisatie van bedrijfsactiviteiten en de nood aan digitale skills bij werknemers. De provincie werkt daarom samen met partners een aanbod uit gericht op een digitale en duurzame transformatie van de industriële kmo’s en zijn medewerkers. Het uitgebreide aanbod kunt u helemaal leren kennen op de website #samenondernemen, #meerwestvlaanderen.  

#CrisisCodeCracker

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be