AW Europe, de nieuwe Waalse Factory of the Future

06 mei 2019
Alain Jacques
Jean-Claude Noben

Industrialisering en digitalisering zijn niet uitsluitend voorbehouden voor grote multinationals. Ze liggen ook perfect binnen het bereik van kleine en middelgrote ondernemingen. AW Europe heeft dit onlangs bewezen door een van de twee Factory of the Future-awards 2019 voor Wallonië in de wacht te slepen.

In het kader van het programma Made Different Digital Wallonia, begeleiden en stimuleren Sirris en Agoria de Waalse maakbedrijven bij hun digitaal transformatieproces. Talrijke fabrieken zijn al volop bezig met hun digitale en technologische transformatie, die hun productiviteit en concurrentievermogen een nieuwe invulling geeft.

Een ervan is AW Europe, Belgische dochter van de Japanse groep AISIN AW. Wat weten we over die Waalse onderneming die in 1997 werd opgericht en onlangs is uitgeroepen tot Factory of the Future, tot grote trots van haar 768 werknemers en tot grote tevredenheid van haar klanten en Japanse moedermaatschappij?

Een duurzaam maar complex productieproces

AW Europe is actief in twee technologische domeinen voor de automobielmarkt:

  • Het herconditioneren van automatische versnellingsbakken die worden herbewerkt, met andere woorden, geproduceerd op basis van defecte bakken. Het hergebruik van bestaande componenten vermindert fors de ecologische impact van de productie, maar verhoogt tegelijk de complexiteit ervan.
  • De ontwikkeling en productie van gps-navigatiesystemen en elektronische kaarten.

De eerste stap bestaat erin een diagnose van de bestaande versnellingsbak uit te voeren om de panne te vinden en de defecte onderdelen te identificeren. Vervolgens wordt de bak gedemonteerd, worden defecte onderdelen verwijderd en de verschillende elementen gereinigd. Er wordt een nieuwe versnellingsbak in elkaar gezet en op de testbank gezet.

In overeenstemming met de eisen van wereldleiders

De fabrikanten stellen bijzonder hoge kwaliteitseisen aan dit essentiële onderdeel van hun auto's.  Precies om aan die eisen te voldoen, heeft de fabriek zich uitgerust met een hoogwaardig machinepark. De nieuwe technologieën helpen het bedrijf op een zo efficiënt mogelijke manier te produceren. Dankzij de automatisering kon het de cyclustijden verkorten en tegelijk een voorbeeldig kwaliteitsniveau blijven garanderen. Met haar monitoringsystemen op basis van gegevensverzameling, artificiële intelligentie en deep learning, is de fabriek nu in staat om 4000 eenheden per dag te produceren.

Meer connected, dus meer responsief

In de automobielsector evolueren de onderdelen, en de eisen die ermee gepaard gaan, constant. Dankzij de toepassing van de nieuwe technologieën én de intern ontwikkelde testapplicaties, kan AW Europe nu zeer snel inspelen op die ontwikkelingen, wat de Waalse onderneming nog aantrekkelijker zal maken voor vooraanstaande autofabrikanten.   

 

In het kader van het programma-Made Different Digital Wallonia, een initiatief van Agence du Numérique, kenden Sirris en Agoria aan AW Europe de prestigieuze Factory of the Future-award toe. Meer informatie over de Factory of the Future-award, uitgereikt door Sirris en Agoria in het kader van Made Different Digital Wallonia, een programma tot ondersteuning van de Waalse industrieën, vindt u hier: https://www.sirris.be/nl/wallonie-telt-voortaan-4-factories-future.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be