Factory of the Future Awards 2023

Factories of the Future Awards in teken van uitdagingen vandaag en morgen

Artikel
Marie-France Rousseau

Op de 9de Factory of the Future Awards in het Mechelse Technopolis kwamen naast enkele schitterende voorbeelden van bedrijven die belichamen hoe een sterke industrie nog altijd maakbaar is, ook bij ons, ook uitdagingen in “een verandering van tijdperk” aan bod.

Aan bod kwamen tijdens een kort panelgesprek alvast de groene transitie, internationale concurrentiekracht, buitenlandse investeringen en de immense uitdaging  van het vinden en houden van talent.

Vervolgens betraden de vijf nieuwe Fabrieken van de Toekomst een na een het podium om hun trofee in ontvangst te nemen. Winnaars van de 2023-editie waren Pomuni Frozen, Sanofi, Barry Callebaut, VCST Industrial Products en Altachem. Verder konden dit jaar ook vier andere maakbedrijven hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Audi Brussels (Vorst), TotalEnergies (Ertvelde), Vandemoortele (Izegem) en Daikin (Oostende). Dit laatste bedrijf deed dit zelfs al voor de derde keer. Zij mochten, samen met Herman Derache van Sirris aantreden in een tweede panelgesprek over hoe als maakbedrijf futureproof te blijven.

Volgens Stefaan Simpelaere, General Manager Manufacturing van Daikin is blijven presteren soms een uitdaging. Hij raadt daarop aan de ambitie om het elke dag een stukje beter te doen mee in de bedrijfscultuur op te nemen: "Dan ben je daar elke dag bewust mee bezig en krijg je snel alle medewerkers in dezelfde mindset. En dan wordt het ineens veel makkelijker om door de zware assessments te geraken.”

Volker Germann, Algemeen Directeur Techniek en Logistiek en Woordvoerder van Audi Brussels ziet bovendien ook een externe troef: “Audi heeft meerdere productiesites over de hele wereld, en als Factory of the Future kunnen wij objectief aantonen dat onze fabriek zowel technisch qua uitrusting als operationeel qua processen in de spits loopt. En dat we klaar zijn om binnen de groep koploper te blijven in de grote elektrificatie-beweging.”

Naast werk maken van jongeren op de werkvloer moet er volgens Stefaan Simpelaere ook geïnvesteerd worden van "werkbaar werk", zodat langer werken haalbaar blijft voor iedereen.

Econoom Peter De Keyzer, stichter en managing partner van Growth Inc., mocht de uitreiking van de Factory of the Future Awards 2023 afsluiten met zijn keynote: "We leven in een ‘verandering van tijdperk’, waarin heel wat factoren die in de voorbije decennia gunstig waren voor open, exportgerichte economieën zoals de onze op hun kop worden gezet. ... Gelukkig zitten er in elke crisis ook enorme opportuniteiten. Dat is ook vandaag het geval. De grootste uitdaging van de 21e eeuw is klimaat, en een deel van de oplossing zal geleverd worden door technologie. Laten we daarin dan de besten ter wereld worden."

Unieke troeven die we volgens De Keyzer hebben, zijn onze centrale ligging in Europa met bovendien een van de belangrijkste havens ter wereld. De rijkste landen van Europa zijn onze buren. We hebben een state-of-the-art industrie en een hoog opgeleide bevolking. Bovendien behoort België tot de innovatiekampioenen van Europa, samen met Nederland, Denemarken, Zweden en Finland. De Keyzer: "Zolang we die brainpower kunnen blijven exploiteren, en we kunnen ze koppelen aan een duidelijk industrieel beleid op korte en op lange termijn, en aan allianties met andere kleine open economieën die met vergelijkbare uitdagingen als de onze kampen, dan kunnen we ook deze ‘verandering van tijden’ de baas.”

Het volledige verslag kunt u lezen op de website van Agoria.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be