Factories of the Future Award winners 2023 Wallonia

Twee nieuwe Factories of the Future in Wallonië

Artikel
Marie-France Rousseau

SPA Monopole, Puratos, Alstom (2e titel), Valeo Vision Belgium en JTEKT Torsen Europe (3e titel) zijn de nieuwe ‘Factories of the Future’ 2023 voor Wallonië. In totaal telt Wallonië voortaan 12 Factories of the Future.

De Factory of the Future Awards, een gezamenlijk initiatief van Agoria en Sirris, werden in Wallonië ingevoerd in het kader van het programma ‘Industrie du Futur’ van Digital Wallonia, gecoördineerd door het Waalse Agence du Numérique.
Factories of the Future zetten volop in op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen en producten en een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen, en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers. Om deze gegeerde award in de wacht te slepen, moeten de bedrijven bij een kritische audit door onafhankelijke experts, een maturiteitsscore van minstens vier op vijf halen, op basis van een referentie van zeven digitale, technologische en organisatorische transformaties.

Willy Borsus, vicevoorzitter van Wallonië en minister van Economie en Digitale Economie: “De uitreiking van onze Factory of the Future Awards is een hoogtepunt van het programma ‘Industrie du Futur’ van Digital Wallonia. Met twee nieuwe bekroonde bedrijven, Puratos en Spadel, en drie andere die hun titel konden verlengen, telt Wallonië nu 12 Factories of the Future én 20 ‘Made Different’ ambassadeurs. De digitale technologie staat centraal in de herindustrialisering van Wallonië. Hoe meer bedrijven gaan digitaliseren, hoe meer ze geavanceerde technologieën integreren en hoe meer banen ze creëren, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken. Deze visie vertaalt zich concreet in het Waalse Relanceplan, met de digitalisering van de maakbedrijven als een van de prioriteiten.”

“Factories of the Future zijn een echte showcase van de digitale toptechnologieën in dienst van de industrie van morgen: robotica, digital twins, toegevoegde en virtuele realiteit, artificiële intelligentie … Stuk voor stuk technologieën die een excellentiedomein van onze digitale sector uitmaken. Het platform Digital Wallonia telt zo meer dan 230 bedrijven die deze geavanceerde technologieën aanbieden,” aldus Benoît Huck, algemeen directeur van het Agence du Numérique.

Clarisse Ramakers, algemeen directeur van Agoria Wallonië, voegt hieraan toe: "Voor de sector van de technologische industrieën die Agoria vertegenwoordigt, zijn digitalisering en optimalisering essentieel om het concurrentievermogen te vrijwaren. Zoals vele andere sectoren staat ook de automobielsector momenteel onder druk, door zowel de toeleverings-, energie- en klimaatproblemen als de elektrificatie van het wagenpark. De grote opdrachtgevers eisen koolstofneutraliteit op zeer korte termijn. Het verkrijgen van een FoF Award is dan ook een echt concurrentievoordeel waarmee een bedrijf het verschil kan maken. Tegelijk wordt het personeel dat zich heeft ingezet voor de transformatie van het bedrijf, beloond en in de kijker gezet."

Jean-François Delaigle, regionaal directeur van Wallonië bij Sirris: "Sirris en Agoria zetten onze bedrijven aan om 'voor ambitie te kiezen'. Iedereen bij Sirris is er trots op te mogen deelnemen aan dit programma ‘Industrie du Futur’! Voor de onderzoekscentra die deze bedrijven ondersteunen, is het een beloning voor ons werk dat deze bedrijven de titel van Factory of the Future krijgen. Het is zo motiverend om te zien dat deze Waalse bedrijven de weg naar ambitie kiezen en de lat hoog leggen! Proficiat aan hun teams die dankzij hun inzet deze welverdiende Factory of the Future Award hebben gewonnen. Proficiat ook aan de vorige Factories of the Future die aantonen dat ze zichzelf voortdurend challengen om dit excellentieniveau te behouden!”

"De erkenning van de industriële excellentie en wendbaarheid van twee van onze Waalse voedingsbedrijven is een sterk signaal voor heel onze sector. Onze bedrijven zijn resoluut toekomstgericht en innoveren voortdurend om aan de verwachtingen van de consument in een veranderende wereld tegemoet te komen. Gezien de turbulente markten waarmee ze worden geconfronteerd, investeren ze om competitief te blijven en op duurzame wijze producten van hoge kwaliteit te blijven leveren, met Food Heroes in een centrale rol," aldus Anne Reul, secretaris-generaal van Fevia Wallonië.

François Heroufosse, algemeen directeur van Wagralim, stelt: "Voedingsbedrijven zijn volop aan het veranderen en vertrouwen steeds meer op digitale oplossingen om Industrie 4.0 te integreren. Zo evolueren ze naar ecoproductie, integratie van technologieën van wereldklasse en een betere beheersing van kwaliteit en klantenservice. De awards die vandaag zijn uitgereikt, trekken andere bedrijven mee in deze opwaartse spiraal en zijn voor ons een steun bij de begeleiding van de bedrijven op hun weg naar operationele excellentie en managementinnovatie."

In Vlaanderen kregen vijf bedrijven dit jaar de award voor het eerst: VCST Industrial Products, Sanofi, Barry Callebaut, Altachem en Pomuni Frozen. Vier andere bedrijven konden hun titel verlengen: Audi Brussels, TotalEnergies, Vandemoortele en Daikin (voor de derde maal).

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be