Al doende leren met AMR’s werken

30 maart 2022
Artikel
Filiep Vincent

Autonome mobiele robots (AMR’s) bieden heel wat potentieel om logistieke bewegingen op de productievloer te automatiseren. Maar hoe kunt u als bedrijf inschatten of zo’n installatie zinvol en optimaal in te zetten is en hoe? Tijdens de recente masterclass konden de deelnemers zelf ontdekken wat de mogelijkheden zoal zijn.

Ondernemingen die overwegen hun productielogistiek te automatiseren, hebben nog vaak heel wat vragen. De mogelijkheden lijken immers oneindig, maar hoe begin je eraan in de praktijk? Hoe breng je eerst de basis van productielogistieke processen in orde, zoals bijvoorbeeld lay-out, magazijnbeheer of aansturing van de productie? Wat is het reële potentieel van AMR's? Zijn ze echt multi-inzetbaar? Sirris komt deze bedrijven tegemoet met een hands-on masterclass over autonome mobiele robots, waarin de experts van Sirris de deelnemers inleiden in de mogelijkheden van AMR's.

Dat de nood en interesse er nog steeds is, toonde de laatste editie van de masterclass op 17 maart op onze site in Diepenbeek aan, die met 16 deelnemers uit acht verschillende ondernemingen volgeboekt zat. De deelnemers kregen een overzicht van het aanbod en de toepassingen van AMR's. Na een inleiding over productielogistiek, belangrijke aspecten van AGV’s en AMR’s, en enkele voorbeelddemonstratoren van Sirris, konden de deelnemers zelf aan de slag gaan in het labo om enkele oefeningen uit te voeren met drie mobiele robotsystemen die Sirris ter beschikking stelde om productielogistiek te automatiseren. Zo konden ze zelf ervaren waar de moeilijkheden en mogelijkheden liggen. 

Leerrijke ervaring

De drie AMR’s hadden elk een andere topmodule: een werd voorzien van een rollenbaan, een tweede van een module om karren op te heffen en de derde van een palletlift. De ruimte werd ingericht als productiehal met stockage- en prepzone. De deelnemers moesten eerst enkele oefeningen met de AMR’s tot een goed einde zien te brengen, zoals opstarten en eerste missies maken, met precisie positioneren, navigatiegedrag beïnvloeden van en communiceren met de AMR. Daarna moesten ze een volledig scenario met verschillende aaneensluitende opdrachten die typisch zijn voor een productieomgeving tot een goed einde brengen. Tot slot werden nog enkele ervaringen gedeeld om hoe te starten met een AMR project.

De aanwezigen konden situaties ondervinden zoals ze in de realiteit met AMR’s en AGV’s voorkomen: systemen die elkaar moeten kruisen, verschillende opdrachten in elkaars werkgebied uitvoeren, navigatiegrenzen aftasten, ... Zo konden ze hands-on de verschillende aspecten van het gebruik van AMR’s leren kennen en testen.

Uit de feedback die we achteraf ontvingen, mocht blijken dat de deelnemers tevreden waren met de opgedane ervaring, hun vragen beantwoord.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van AMR’s voor uw eigen productieomgeving? Laat het ons weten en hou zeker onze agenda in de gaten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be