‘Start to AMR’

Artikel
Filiep Vincent

Tool helpt u zelf nut van automatising transport te evalueren

Autonome mobiele robots (AMR’s) bieden heel wat potentieel om logistieke bewegingen op de productievloer te automatiseren. Maar hoe kunt u als bedrijf inschatten of zo’n installatie zinvol en optimaal in te zetten is en hoe? Sirris ontwikkelde een hulpmiddel ter ondersteuning van bedrijven die willen evalueren of de inzet van een AMR of AGV nuttig kan zijn op de productievloer.

Ondernemingen die overwegen hun productielogistiek te automatiseren, hebben nog vaak heel wat vragen. De mogelijkheden lijken immers oneindig, maar hoe begin je eraan in de praktijk? Wat is het reële potentieel van AMR's voor uw bedrijf? Welk type toestel past best in mijn productie en hoeveel zijn ervan nodig? Deze twee laatste gegevens zijn essentieel, aangezien deze immers een belangrijke factor vormen in de te maken investering voor de automatisering van transport op de productievloer.

Gebruiksvriendelijke tool

Om deze bedrijven tegemoet te komen, ontwikkelde Sirris in het kader van het COOCK-project ‘FlexIn²Log’ de tool AGVsim. Door  eenvoudig gegevens in te vullen in drie Excel-files kunt u een eerste inschatting maken van het aantal AGV-toestellen dat u nodig zal hebben. Waarom deze tool? Uiteraard bestaan er al simulatietools om in te schatten hoeveel AMR’s of AGV’s een bedrijf kan gebruiken, maar deze zijn voor kmo’s vaak duur in aankoop en hebben een stijle leercurve . Daarom werkte Sirris voor kmo’s een gebruiksvriendelijke tool uit die een inschatting maakt van het aantal benodigde AGV’s en dit op basis van een aantal gegevens in Excel-files, waaronder uw huidig grondplan en historische data van transporten)  . Verder houdt de tool rekening met een aantal voorwaarden om te evalueren in hoeverre de aankoop van dergelijke automatiseringsoplossingen voordelig of nuttig zijn, zoals de terugverdientermijn. Zo kan de tool voor een bedrijf de eerste stap richting AMR’s of AGV’s zijn.

De AGVsim tool doorliep al interne tests, werd al ingezet voor een specifieke bedrijfssituatie en zal weldra worden voorgesteld en verder uitgeprobeerd door de gebruikersgroep van het project. Daarna wordt de tool opgenomen in onze dienstenaanbod.

Alvorens de AGVsim tool te gebruiken, is het belangrijk te evalueren of de logica van de goederenstroom in de productie goed zit. Ook hierbij kan Sirris u ondersteunen: samen met u kunnen we een layoutstudie van uw productie maken. Meer weten? Neem contact met ons op!

AMR’s @Acumen 2023

Kunt u niet wachten en wilt u nu al meer weten over hoe te starten met AMR’s in uw bedrijf? Tijdens Acumen, op 26 oktober 2023 (11:00 uur), geven we een presentatie rond dit thema, met als titel ‘How to start an AMR project to automate product logistics?’. Tijdens deze online presentatie komt u leert u hoe u te weten komt of een AMR de juiste oplossing is voor uw bedrijf. We geven u enkele richtlijnen mee over waarop u moet letten en we stellen een reële use case van een implementatie voor. Interesse? Registreer u!

Beeld: Freepik

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be