Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst zijn bekend

Walter Auwers

Op 19 februari ontvingen Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele de Factory of the Future Awards. In zes jaar is de selecte kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven die hier recent meer dan een 1,7 miljard euro investeerden.

Audi Brussels uit Vorst, Kautex Textron Benelux uit Tessenderlo, Total uit Evergem en Vandemoortele uit Izegem ontvingen de titel van Factory of the Future omdat deze productiebedrijven bewezen hebben dat ze tot de internationale top behoren. Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Meer banen en investeringen

De 38 Belgische Factories of the Future die Vlaanderen ondertussen rijk is, investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 17 procent over de afgelopen 5 jaar. Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie, onder begeleiding van de partners van het Factory of the Future-programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen, krijgen de beste leerlingen van de klas de titel 'Fabriek van de Toekomst'.

Gedigitaliseerde productieprocessen

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het Factory of the Future-actieprogramma begeleiden we nu al sinds 2012 de Belgische maakindustrie in de richting van een duurzame lokale verankering, door onder andere concepten van industrie 4.0 te introduceren," zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak. Productie en Industrie 4.0 staan nog niet helemaal op punt bij de bedrijven, er is nog werk om ze aan boord te krijgen in de transformaties en ze te coachen naar succes. Daar zorgt Sirris voor met onze '4.0 Made Real' praktische aanpak waar we bedrijven adviseren en begeleiden in hun 4.0 aanpak."

"Factories of the Future leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten 'Factories of the Future' vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën."

Geen eindpunt, maar proces

Tot slot mogen Daikin (Oostende), Rousselot (Gent) en Veranneman Technical Textiels (Ardooie) zich opnieuw voor drie jaar Fabriek van de Toekomst noemen. In 2017 hebben deze bedrijven een eerste beoordeling gehad, waar ze minimum 80 procent scoorden op de zeven transformaties. Deze titel was geldig voor drie jaar en nu hebben ze opnieuw een audit gekregen met een geüpdatete methodologie.

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be