Woman smiling and eating a Belgian waffle on Brussels central square

SustAIn.brussels laat u duurzaam groeien met digitale technologieën

Artikel
Ludwig De Locht

Op 23 mei 2023 ging SustAIn.brussels van start. Hier kunnen Brusselse ondernemingen met ambities om hun organisatie digitaal en duurzaam op innovatiesnelheid te brengen, voortaan terecht. De Europese digitale innovatiehub (EDIH) dient als single point of access tot duurzame en digitale innovatie in Brussel, met een focus op AI en andere opkomende technologieën.

Brussel bestaat voor 99,7 procent uit ’kmo’s en heeft een hoge concentratie van digitale en dienstgerichte bedrijven. Digitale technologie is de belangrijkste motor van innovatie. Toch presteren deze bedrijven iets onder het Europese gemiddelde wat betreft het gebruik van artificiële intelligentie en eindigen ze op de derde plaats wat betreft het gebruik van ICT voor milieuduurzaamheid.

Deze specifieke context zorgde voor het ontstaan van sustAIn.Brussels, de unieke toegangspoort tot digitale en duurzame innovatie in Brussel, ondersteund door AI en andere opkomende technologieën. Er wordt gebruik gemaakt van frameworks, zoals 'Environmental, Social & Governance' (ESG) en 'Sustainable Development Goals' (SDG), om de verantwoorde adoptie van AI, data en robotics te faciliteren. Human-centric, robuuste en veilige digitale oplossingen worden gepromoot, zodat ze de maatschappij als geheel ten goede komen.

Van intake tot advies

Het succesvol toepassen van digitale technologie om een organisatie toekomstbestendig te maken is niet vanzelfsprekend. Hoe kies en test je technologische oplossingen? Welke vaardigheden en opleidingen moet je verwerven? Wat voor soort investeringen zijn nodig en waar vind je die? Hoe zet je lokale en internationale partnerschappen op met publieke en private spelers? Hoe doe je dit alles duurzaam en positief voor samenleving en milieu? SustAIn.brussels geeft organisaties toegang tot zijn uitgebreide expertise en partnernetwerk om op deze vragen een antwoord te formuleren.

Via een intakegesprek wordt bekeken waar bedrijven, klein of groot, profit en non-profit, staan in hun digitaal traject. Vervolgens helpen coaches hen verder of brengen hen in contact met een derde partij die over de nodige expertise beschikt. De begeleiding is gratis voor kmo’s en midcaps (ondernemingen tot max. 3.000 medewerkers), en dit in het Nederlands, Frans en Engels.

One-stop-shop

SustAIn.brussels is één van de 150 European Digital Innovation Hubs (EDIH). Het doel van die hubs is om een ‘one-stop-shop’ te zijn. Dit om bedrijven en publieke actoren te helpen met hun digitale uitdagingen en zo hun competitiviteit te verhogen. In België zijn er nu zes European Digital Innovation Hubs actief: SustAIn.brussels, Flanders AI, Walhub, DIGITALIS, EDIH-CONNECT en EDIH-EBE. Elke hub heeft zijn eigen thematische focus die inspeelt op de noden van bedrijven in de regio die het ondersteunt. SustAIn.brussels focust zich op duurzame digitale transformatie via AI, data en robotics en andere opkomende technologieën.

De Brusselse hub is opgezet met de steun van de Europese Commissie, Innoviris en hub.brussels. De coördonatie wordt verzorgd door Sirris, Agoria, BeCentral, VUB en ULB.

Samen met Agoria, is Sirris actief in vier van de zes EDIH’s.

De reacties van de partners kunt u lezen in het perbericht.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be