Inserts voor microfluïdicamatrijzen via femtoseconde-lasertechnologie

22 november 2021
Olivier Malek
Eddy Kunnen

Apparatuur gebaseerd op microfluïdica vindt langzaam haar weg naar het dagelijkse leven. Denk maar aan de ondertussen welbekende COVID-19-PCR-test. De klassieke manier om de matrijzen voor deze microfluïdische systemen te vervaardigen is via (vonk-)verspaning. Een mogelijk alternatief met bijkomende voordelen, is de femto-laser.

Microfluïdische technologie kan overal worden toegepast waar gewerkt wordt met vloeistoffen, gassen en opgeloste stoffen en schaalverkleining aan de orde is. Concreet kan hierbij gedacht worden aan onder meer printtechnologie, de synthese van chemische producten, de opsporing van gevaarlijke stoffen en aan de biologische en medische analyses van onder andere lichaamsvloeistoffen, DNA, en zelfs individuele cellen.

In microfluïdische systemen bewegen kleine hoeveelheden vloeistof door microkanalen voor analyse. Grotere aantallen van deze kleine laboratoria worden vervaardigd via spuitgieten in een mal of matrijs. Traditioneel kun je zo’n matrijs maken via (vonk-)verspaning. Het kan echter ook anders: onderstaand beeld toont een matrijs van een microvloeistofpomp die gelaserd is met een femto-laser. Dit type laser werkt zuiver en precies, zonder dat het materiaal smelt. Het is daarom een kosteneffectief en tijdsefficiënt alternatief voor of complementaire techniek naast de meer traditionele verspaning of EDM.

De insert in bovenstaande afbeelding is bestemd voor een microfluïdische capillaire pomp en is vervaardigd bij Sirris via femtoseconde-laserablatie. De kanalen zijn 300 µm breed en diep - Afmetingen van de matrijs: 4 x 3 cm

Wilt u meer weten over de technologie en haar mogelijkheden? Neem contact met ons op, of schrijf u in voor het gratis webinar op donderdag 9 december om 11:00 uur!

Deze blog is geschreven in het kader van het COOCK-project SURFACESCRIPT, gesteund door Vlaio.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Profile picture for user eddy.kunnen@sirris.be
Eddy Kunnen

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be