SURFACESCRIPT- Functioneel getextureerde oppervlakken voor nieuwe generatie componenten

Op vraag van de industrie bouwde Sirris ervaring op met het functionaliseren van oppervlakken door textureren en is nu klaar om de technologie breder te introduceren, richting kmo's. De komende drie jaar zullen we, samen met een groep van bedrijven, stappen zetten om het concept van het structureren van oppervlakken marktrijper en breder bekend te maken bij de maakindustrie.

Looptijd: Januari 2021 - December 2023

  VLAIO  

Context

De Belgische industrie, in het bijzonder de maakindustrie, is in volle omwenteling. Nieuwe technologische trends, zoals Industrie 4.0, dwingen haar continu zichzelf heruit te vinden en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het doel van deze constante evolutie is zich staande houden in de geglobaliseerde markt, waarin de concurrentie niet enkel uit eigen land komt, maar van over heel de wereld. Dit doel is te bereiken door het produceren van innovatieve, aantrekkelijke producten, op een manier die wat betreft kost, sociale en ecologische impact een verbetering is ten opzichte van de vroegere situatie.

Doelstelling

Doelstelling van het SURFACESCRIPT-project is het ontsluiten van de femtoseconde-lasertechnologie voor de creatie van functionele oppervlakken. In eerste instantie zal de maakindustrie meer inzicht krijgen in de haalbare complexiteit, techno-economische competitiviteit en korte- en lange- termijngedrag in realistische omstandigheden. Daarnaast worden bedrijven actief ondersteund in het toepassen op de eigen producten en processen.

Aanpak

Door middel van een zestal demonstratoren zal aangetoond worden hoe de femtoseconde-lasertechnologie zich vertaalt in concrete toepassingen. De laatste obstakels die een succesvolle ontwikkeling in de weg staan, worden aangepakt: 

  • de overdracht van 2D-texturen naar functionele 3D-producten,
  • de inzet van parametermodellen en/of replicatietechnologie voor een kostenefficiënte productie,
  • het verzekeren van het functionele gedrag op korte en lange termijn in realistische omstandigheden.

Vanuit deze demonstratoren worden bedrijven actief ondersteund om functionele oppervlakken in te zetten bij de eigen producten of processen. Via collectieve activiteiten, zoals workshops en webinars, wordt de basis gelegd voor een individueel traject waarin de concrete realisatie van een gefunctionaliseerde component of productie beoogd wordt.

Financiering

01/01/2021 – 31/12/2023

SURFACESCRIPT is een COOCK-project, met de steun van VLAIO:

VLAIO

 

Meer weten over dit project en de mogelijkheden voor uw onderneming?

Olivier Malek, Senior Engineer Precision Manufacturing, helpt u graag verder! Contacteer hem via mail of telefoon +32 498 91 94 50