Coock Cirkel project
Afgesloten

CIRKEL | Remanufacturing als hefboom tot waardecreatie in een circulaire maakindustrie

Regio:
Vlaanderen
Gefinancierd door

Herfabricatie, herstel , opwaardering, refurbishing, hergebruik, … het zijn stuk voor stuk waardevolle circulaire strategieën. Alleen, hoe kan u er zeker van zijn dat u de meest geschikte strategie specifiek voor een kmo-context exploreert en uittest? Via dit project kan Sirris u de aanpak en praktische handvaten (technologieën, tools, …) aanreiken die u helpen de risico’s te beperken en de kans op succes te vergroten.

Context

Dat je aan producten met een lange levensduur, vooral in een B2B-context, meer waarde kunnen ontlenen door ze goed te onderhouden, upgraden, herstellen, herfabriceren is een circulaire evidentie. Anderzijds zijn er bijzonder veel factoren die een impact hebben op het economisch succesvol kunnen opzetten van zo’n levensduur verlengende activiteiten. Veel maakbedrijven zien en ervaren deze grote onzekerheden en risico’s ook.

Doelstellingen en resultaten

Dit project wil de opstart met remanufacturing versnellen door bedrijven enerzijds met een pragmatische, stapsgewijze aanpak te leiden naar hun pilootproject en anderzijds inzicht te geven in de voor de kmo inzetbare sleuteltechnologieën voor de diverse circulaire operaties binnen remanufacturing. Het doel is dit alles in één kant-en-klare tool samen te brengen, zodat u zelf aan de slag kan.

De pragmatische en methodische aanpak:

  1. omvat het waardeketenperspectief
  2. reduceert de complexiteit aan hand van veelvoorkomende businessmodellen (archetypes) en het opdelen van het traject in een stappenplan
  3. integreert de beschikbare kennis rond remanufacturing en de voor de kmo inzetbare sleuteltechnologieën.

De stappen zorgen voor een voortschrijdend inzicht, splitsen het beslissingsproces op en reduceren stelselmatig het risico. Resultaat is een gevalideerd businessmodel voor geïdentificeerde productgroepen dat al startpunt dient voor het bedrijf om een pilootproject op te starten.

Coock Cirkel schema

Daarnaast reiken we ook de meest zinvolle technologieën aan die kunnen helpen om de efficiëntie van de remanufacturing-activiteiten te ondersteunen. Ook hier voorzien we een preselectie van technologieën in relatie tot uw situatie.

Aanpak

De kennisopbouw focust enerzijds op de ontwikkeling van een pragmatische, methodische aanpak aan hand van herkenbare archetypes en anderzijds op het aantonen van de mogelijkheden van kmo-inzetbare technologieën voor het opstarten met remanufacturing. De aanpak integreert en bouwt verder op de internationale state of the art en eerdere onderzoeksprojecten, tools en begeleiding van bedrijven door Sirris in het domein van circulaire economie. Het levert bedrijven een denkkader, methodiek, eenvoudige tools en inzetbare kennis om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Doelgroep

Doelgroep zijn kmo’s die het potentieel van remanufacturing willen exploreren zowel maakbedrijven als service- bedrijven die de levensduur van producten helpen verlengen (onderhoud, herstel, …).

Referentie

COOCK Cirkel, VLAIO COOCK Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding, HBC.2021.0943 

Interne links

Meer info over circulaire economie vindt u hier

Partners

Co-financed by

Meer informatie over onze expertise

Timing

mrt 2022 - feb 2024

Onze experten

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be

Beschikbare resultaten van het Cirkel project

Platform vol nuttige remanufacturing informatie, tools en technologieën

We ontwikkelden dit handig platform met diverse informatie, tools en technologieën om u stap voor stap te helpen opstarten met remanufacturing processen op het tempo van uw bedrijf.

Start nu met remanufacturing