Circular economy icon round arrows seen from sky as water ponds in a beautiful untouched jungle

Circular economy

Zo efficiënt mogelijk omgaan met (materiële) hulpbronnen: daar draait het in de circulaire economie om. Dat komt niet alleen onze planeet ten goede, maar biedt ondernemingen en organisaties ook mooie kansen om zaken te doen. Wilt u dit potentieel benutten en uw leerproces versnellen? Neem dan contact op met onze experts.

Contacteer ons

Verschillende handen die vlakke aardbol op lichtgroene achtergrond houden als symbool voor duurzaamheid

Mens, winst en planeet in evenwicht = win-win

Wanneer u in de circulaire economie stapt, doet uw onderneming meer dan alleen de wereldwijde groene transitie ondersteunen door haar milieu-impact, afval en landgebruik terug te dringen. U mag ook rekenen op verschillende andere opstekers die uw concurrentievermogen vergroten. Door circulair te ondernemen kunt u gemakkelijker toegang krijgen tot materialen, wat u dan weer helpt om de zekerheid en de prijsstabiliteit van uw toeleveringsketen te vergroten terwijl u ook tegemoetkomt aan de veranderende behoeften van klanten.

Bovendien blijft u op die manier nieuwe eisen en overheidsvoorschriften een stapje voor. En onderschat ook niet het positieve effect van het feit dat u wordt gezien als een vooruitstrevende onderneming: dit is een grote troef voor uw employer branding om gemotiveerde medewerkers aan te trekken in de huidige war for talent. 

People

Kansen over de hele lijn

De circulaire economie biedt kansen aan uiteenlopende ondernemingen in tal van sectoren: van de maakindustrie en haar waardeketen tot dienstverleners die product-as-a-service of andere circulaire businessmodellen willen invoeren. 

Maar daar houdt het niet op ... Heel wat ondernemingen zijn gespecialiseerd in oplossingen op het vlak van remanufacturing, digitaal e.a. waarmee nieuwe, geavanceerde oplossingen in de circulaire economie worden ondersteund waarvan andere bedrijfstakken kunnen gebruikmaken om duurzamer te worden. Redenen te over dus om circulair te gaan! 

Succesfactoren in de circulaire economie: profiteer van onze expertise

Circulair ondernemerschap

Hoe zet je circulaire concepten en theorie om in specifieke acties die werken voor jouw organisatie? Waardeketen, businessmodellen, stakeholders, regelgeving ... Het zijn allemaal abstracte concepten die moeten worden gebundeld en vertaald in concrete acties om circulair ondernemen een centrale plaats te geven in uw onderneming of organisatie. Sirris helpt u door de bomen het bos te zien en de theorie in praktijk te brengen.

Circulair ontwerp

Welk product in uw portfolio is het meest geschikt om uw circulaire doelstellingen te bereiken? En met welk businessmodel kunt u het op de markt brengen? Aan de hand van de analyse die de experts van Sirris uitvoeren, kunt u nagaan waar het grootste potentieel zit, aan welke eisen uw producten moeten voldoen en wat het beste businessmodel is om ze op de markt te brengen.

Biogebaseerde materialen

We putten uit onze kennis van biogebaseerde materialen (zoals biogebaseerde coatings) om materialen met de vereiste functionaliteit te selecteren. Het doel is om de milieu-impact van uw materialen en producten te verkleinen en tegelijkertijd de kringloop te sluiten.

Gerecyclede materialen

Recycling is van essentieel belang in de circulaire economie, maar sommige materialen zijn moeilijker te recyclen dan andere. Denk maar aan composieten. Maar geen zorgen: Sirris helpt u manieren te vinden om "moeilijker" materialen te recyclen en aan te wenden voor waardevolle producten.

Verlenging van de levensduur van producten

Van herstelling en refurbishment tot remanufacturing en hergebruik: er zijn verschillende benaderingen in de circulaire economie om de levensduur van uw producten en infrastructuur te verlengen. Maar hoe combineert u die in één haalbaar operationeel proces en verdienmodel die werken voor uw organisatie? Sirris helpt u het antwoord te vinden!

Hoe kan Sirris helpen?

Theorie en praktijk in één

In de loop van de jaren heeft Sirris een solide expertise opgebouwd in de maakindustrie en op het vlak van industriële innovatie. In combinatie met onze kennis en onderzoeksinzichten betekent dit dat we wéten wat er speelt in ondernemingen zoals de uwe. Zoek daarom niet verder naar een no-nonsensepartner in circulariteit die theorie in praktijk omzet!

Begeleiding onderweg

Uw rol spelen in de circulaire economie draait om de weg ernaartoe – en Sirris kan u op elk moment helpen: van ontwikkeling van de circulaire visie, strategie en roadmap van uw organisatie tot ondersteuning van de experimentele, test-, groei- en opschalingsfase. We hebben diepgaande kennis van het ecosysteem van de circulaire economie. Zo kunnen we u in contact brengen met de juiste kennis-, R&D- en businesspartners om samen onze schouders onder uw circulaire ambities te zetten. 

Uw toegang tot kennis, tools en uitrusting

Met de juiste ondersteuning wanneer u die nodig hebt: zo wil Sirris uw pad naar circulariteit verrijken en faciliteren op de meest kostenefficiënte manier. Onze Smart Coating en Composites Application Labs   bieden u toegang tot geavanceerde infrastructuur om uw circulaire oplossingen grondig te testen en te valideren, zodat u de R&D-risico's kunt spreiden en de vruchten kunt plukken van cocreatie, co-innovatie en samen leren voor uw business. 

White marble background with green leaf on top containing symbol round circular arrows and circular economy spelled with scrabble pieces

Zo zetten we je alvast op weg:

We hebben een reeks doe-het-zelftools, checklists en templates ontwikkeld en uitgewerkt die u op weg helpen met circulariteit. Hoe? Door ervoor te zorgen dat u de juiste vragen kunt stellen, contacten leggen met collega's, mogelijke ideeën en paden uitstippelen en nog veel meer. Neem een kijkje: 

The Circular Shift

De belangrijkste tool voor het bouwen aan een circulaire toekomst is het delen van onze kleine succesvolle stappen met elkaar. Daarom hebben we The Circular Shift in het leven geroepen: SHare Innovation Forward & Talk. Elke maand behandelen we één veelvoorkomende circulaire vraag en laten u aan het woord.
Laten we van elkaar leren!
Neem deel aan the Circular Shift

Thomas Vandenhaute

Wilt u de circulaire mogelijkheden voor uw business verkennen?

Eén muisklik en onze experten Thomas VandenhauteJulien Amadou en Stephanie Lamine staan voor u klaar.

Neem contact op