Zes nieuwe Factories of the Future voor België

Walter Auwers

Stas Waregem, Terumo, P&V panels, ZF Windpower, Vinventions en Takeda Belgium mogen zich vanaf vandaag de titel van 'Factory of the Future' aanmeten. Met de award willen de initiatiefnemers de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België bekronen. De in totaal 48 titelhouders die België ondertussen rijk is, boekten tussen 2015 en 2020 meer groei in productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie.

De Factory of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van Sirris en Agoria. Dit in samenwerking met de verschillende sector- en industriefederaties Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubels), essenscia (chemie en life sciences), Centexbel (textieltechnologie), Catalisti (chemie en kunststoffen), Wood.be (hout en meubels), Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Digital Wallonia. In acht jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 48 ondernemingen, die de voorbije zes jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan verlengd worden. De 48 titelhouders boekten tussen 2015 en 2020 meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie, zo blijkt uit een bevraging.

Zes nieuwe bekroningen, vijf verlengd

Zes bedrijven kregen donderdag hun award voor het eerst. In Vlaanderen gaat het om constructiewerkhuizen Stas in het West-Vlaamse Waregem, de Vlaams-Brabantse productiesite van medische producten van Terumo in Haasrode, de Limburgse bordenbouwer P&V Panels in Heusden-Zolder en de producent van windturbines ZF Windpower in het Limburgse Lommel. Wijnkurkenbedrijf Vinventions uit het Luikse Thimister-Clermont en farmabedrijf Takeda Belgium zijn de Waalse bedrijven. De winnaars ontvingen hun award uit handen van de Vlaamse en Waalse viceminister-presidenten Hilde Crevits en Willy Borsus.

Vijf andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en Ed&a in Turnhout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en AISIN Europe SA (het vroegere AW Europe) in Braine-l'Alleud.

 

 

 

Meerwaarde van Factories of the Future

Factories of the Future zijn bedrijven die investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van de zeven transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts.

De winnaars werden gekozen uit een twintigtal kandidaat-bedrijven die in de finale beoordeling zaten, maar volgens algemeen directeur van Sirris Herman Derache zijn veel meer bedrijven in België stappen aan het zetten naar een hogere maturiteit op één of meerdere van de zeven transformatieassen, wat leidt naar een hogere productiviteit en een duurzame verankering.

"Momenteel gaat het om meer dan 600 bedrijven die werken op de transformatieassen die hen sterker maken als productiebedrijf. Het is dus de ambitie om de komende jaren de groep Factories of the Future nog veel groter te maken en tegelijk alle andere bedrijven aan te zetten om stap voor stap te groeien in maturiteit. De Factories of the Future-transformaties zijn zeker niet alleen voor grote bedrijven relevant, iedere kmo kan ermee aan de slag. Als je het palmares bekijkt, zie je dat maar liefst 24 van de 48 huidige fabrieken van de toekomst kmo’s zijn met minder dan 250 medewerkers," zegt Herman Derache.

Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: "Het meedingen naar een award helpt bedrijven om concreet richting en timing te geven aan hun transformaties, maar het is natuurlijk geen einddoel. Elke bekroning kan op zich het startpunt vormen voor alweer een volgende uitdaging. Het is die mindset die onze toppers op voorsprong houdt in de industrie 4.0-race en die we nodig hebben om onze maakindustrie in Vlaanderen te verankeren en tegelijk internationaal op de kaart te houden."

Voor lokale vestigingen van internationale bedrijven kan de award het verschil maken, stelt directeur van chemiekoepel essenscia Vlaanderen Ann Wurman. "Voor zulke bedrijven is het telkens de vraag op welke site de volgende grote investering komt. Factories of the future hebben met de award een extra troef."

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be