Wanneer metal AM open-source gaat

Julien Magnien
De partners van het FabricAr3v-project organiseren een workshop van een halve dag rond het thema additive manufacturing van metaal in fablabs & kmo’s: integratie van lowcost- en opensourcetechnologie in de industrie in het digitale tijdperk. Bent u geïnteresseerd in metal AM, wilt u deze technologie installeren in uw fablab of kmo? Dan is dit event van een halve dag, op 24 november, beslist iets voor u!

Doel van het Interreg-project FabricAr3v is de ontwikkeling van een procedé voor de productie van metalen onderdelen door middel van additive manufacturing, met een totale investering van minder dan 30.000 euro, zodat het toegankelijk wordt voor micro-ondernemingen, kmo’s en fablabs.

Om van rapid prototyping op additive manufacturing over te stappen, moet het mogelijk zijn defecten in onderdelen te voorspellen en het procedé te beheersen om de mechanische prestaties van de geproduceerde onderdelen te voorspellen. Het Interreg-project pakt dit probleem aan door de ontwikkeling van een low-cost-procedé en de ontwikkeling en validering van speciale simulatietools voor vervorming. Het uiteindelijke doel is alles (machineontwerp, procedures, ...) open source en dus voor iedereen toegankelijk te maken. 

Waarom low cost?

Dit project reikt verder dan de loutere installatie; het maakt van een spitstechnologie een uiterst betaalbaar procedé. Met de voorgestelde oplossing kunnen metalen onderdelen indirect via additive manufacturing op een hybride machine worden geproduceerd (materiaalextrusie + machinale bewerking) tegen een kostprijs van minder dan 10.000 euro. Resultaat? Een aanzienlijke besparing, maar tegelijk ook een totale controle over uw R&D en prototyping, zonder tussenpersoon.

Waarom open source?

Een open technologie die zich aan al uw behoeften en aan die van uw activiteitsectoren (auto, medisch, machinebouw, ...) aanpast. Zo beheerst u niet alleen uw processen, maar ook de geoptimaliseerde uitvoering ervan. Het gemeenschappelijk stellen van knowhow in dienst van de research, uw research.

Halfdaagse workshop

Dit event is een gelegenheid om de technologie voor metal AM, die in het kader van het Interreg-project FabricAr3v is ontwikkeld, aan u voor te stellen, en u in contact te brengen met partners, waaronder Sirris, om de technologie in uw bedrijf te implementeren.

Wilt u er ook bij zijn op 24 november in Charleville-Mézières (Frankrijk)? Dit event is gratis. Hier vindt u het volledige programma en andere informatie, en kunt u zich ook inschrijven (verplicht!).

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be