Winnaars Factories of the Future Awards 2023

Vlaanderen telt vijf nieuwe Factories of the Future

08 februari 2023
Artikel
Marie-France Rousseau

Op 7 februari 2023 vonden de Factories of the Future Awards plaats in Technopolis Mechelen. VCST Industrial Products, Sanofi, Barry Callebaut, Altachem en Pomuni Frozen kregen er de titel van 'Factory of the Future'.

De Factories of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van Sirris en Agoria, samen met industriefederaties Fevia Vlaanderen, Fedustria en essenscia, en met innovatieclusters Centexbel, Wood.be en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD en Catilisti. Met de award willen de initiatiefnemers de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België - Factories of the Future - bekronen.

Factories of the Future zetten volop in op digitalisering,  talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan worden verlengd.

53 Belgische Factories of the Future

Vijf bedrijven kregen dit jaar de award voor het eerst: VCST Industrial Products (Sint-Truiden), farmabedrijf Sanofi (Geel), chocoladefabrikant Barry Callebaut (Wieze, Lebbeke), metaalbedrijf Altachem (Harelbeke) en fabrikant van aardappelspecialiteiten Pomuni Frozen (Ranst). De winnaars ontvingen hun award uit handen van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw.

Vier andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Audi Brussels (Vorst), TotalEnergies (Ertvelde), Vandemoortele (Izegem) en Daikin (Oostende). Dit laatste bedrijf doet dit al voor de derde keer. In negen jaar tijd is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot 53 ondernemingen.

“Momenteel gaat het om meer dan 600 bedrijven die werken op de transformatieassen die hen sterker maken als productiebedrijf. Het is dus de ambitie om de komende jaren de groep van 53 Factories of the Future nog groter te maken en tegelijk alle andere bedrijven aan te zetten om stap voor stap te groeien in maturiteit. De zeven transformatie-assen van onze methode zijn zeker niet alleen voor grotere bedrijven relevant, ook iedere productie-kmo kan ermee aan de slag,” zegt Herman Derache, managing director van Sirris.

“Ook de vier maakbedrijven die hun titel verlengen, willen we vandaag uitdrukkelijk feliciteren om hun volgehouden inspanningen. Belangrijk voor Factories of the Future is immers niet alleen de bestemming, maar ook de reis,” aldus Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. “Het meedingen naar een award helpt bedrijven om concreet richting en timing te geven aan hun transformaties, maar het is natuurlijk geen einddoel. Elke bekroning kan op zich het startpunt vormen voor alweer een volgende uitdaging. Het is die mindset die onze toppers op voorsprong houdt in de industrie 4.0-race en die we nodig hebben om onze maakindustrie in Vlaanderen te verankeren en tegelijk internationaal op de kaart te houden.”

Tijdens de Waalse tegenhanger die op 13 februari 2023 plaatsvond, ging de Award naar SPA Monopole, Puratos, Alstom (voor de tweede keer), Valeo Vision Belgique en JTEKT Torsen Europe (voor de derde keer). Hiermee komt het aantal Factories of the Future in Wallonië op twaalf. Lees het verslag van de uitreiking (in het Frans) hier.

 

Lees hier het persbericht

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be