Herlou ramendrager

Succesvol geoptimaliseerde raamdrager voorgesteld op vakbeurs

23 november 2022
Case
Bart Verlinden

Een innovatief concept om raamprofielen efficiënter te heffen en verplaatsen, kon een mooi parcours afleggen tot een volwaardige tool voor de schrijnwerksector. Dit dankzij enkele waardevolle ingrepen naar haalbaarheid en marketing toe.

Enige tijd geleden klopte Herwig Louwet, zaakvoerder van bouwtrading en -consultancybureau Herlou Group, op aanraden van Innovatiecentrum Limburg bij Sirris aan met de schetsen voor een nieuw concept om het heffen en verplaatsen van pvc-raamprofielen efficiënter én kwaliteitsvoller te maken. Sirris boog zich over de plannen om ze te verfijnen en de haalbaarheid ervan grondig te testen.

Van concept tot prototype

Pvc-raamprofielen worden doorgaans met de blote handen en traditionele tools zoals spanbanden gemanipuleerd. Het nadeel? De methode is ergonomisch weinig efficiënt. De ene installateur is bijvoorbeeld groter of kleiner dan de andere. Daardoor moet er vaak worden gebukt, geknield of voorovergebogen, met alle gevolgen van dien op het vlak van veiligheid en lichaamsbelasting. Ook laten  handen  sporen na  van vetvlekken op het pvc. Om de manipulatie van raamprofielen te optimaliseren, besloot Herwig Louwet van Herlou Group om een nieuwe tool te ontwerpen.

Op basis van de schetsen – een mechanisch concept dat onder meer bestaat uit ‘tanden’ die zich in het zachtere pvc van de raamprofielen vastpinnen –  dacht het Sirris-team verschillende concepten uit die minutieus rekening houden met specificaties zoals massa en klemkracht. Om de haalbaarheid van de ontwikkeling na te gaan, werden 3D-ontwerpen  en twee prototypes van het nieuwe concept gemaakt.. Die werden dan weer uitvoerig getest op bestaande raamprofielen (én goed bevonden).

Van patent naar Polyclose

Herlou Groep diende daarop een patentaanvraag in voor de ontwikkeling en werkt ook samen met Sirris aan een verder verfijnd en betaalbaarder ontwerp. Om de nakende commercialisering nog meer kans op slagen te geven, werd het design ook uitgebreid naar verschillende types raamprofielen en afmetingen.

Dit met resultaat, want de firma Lecot-Optimont, belangrijk toeleverancier van de schrijnwerksector, besloot met Herlou Group in zee te gaan om de ramendrager te produceren en te verdelen over Europa. De drager werd verder aangepast, zodat hij op alle merken past en zelfs op aluminium ramen dankzij de universele tandlatten, wat de afzetmarkt nog beduidend vergroot.

De heftool grijpt alleen zijdelings in het raam op de plaats waar de raamankers worden ingedraaid. Dit biedt enkele voordelen: geen beschadiging van het raam op de lak of kleurfoliezijden , met één of twee handen te hanteren, verhoogde mobiliteit tijdens het dragen van het raam en de grip is zeer snel plaats -en afneembaar.

De ramendrager is uit metaal vervaardigd en dus zeer duurzaam. De tandlatten worden volgens een speciaal procedé ultra scherp gemaakt, voor een perfecte grip in de ankergroeven van het raam. Staat de grip te hoog, dan kan hij zelfs in aangehechte toestand naar onder geschoven worden, maar als men de grip(ramendrager) opheft, tilt hij het raam omhoog. Lecot lanceerde de raamheftool recent met succes op Polyclose, de vakbeurs voor schrijnwerk en beslag. Zo wordt de job van ramenplaatsers en -verwerkers over heel Europa aangenamer gemaakt.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be