Jaarverslag 2022 - case PMT: QRM in atelier

Kortere doorlooptijden en hogere kwaliteit bij PMT dankzij QRM

08 september 2023
Case
Véronique Dossogne

PMT wilde zijn positie versterken door een betere dienstverlening aan te bieden, de concurrentie voor te blijven en tegelijk de productiekosten te verlagen. Het bedrijf kampte met vertragingen bij levering en een hoog afwijzingspercentage, en wilde beide uitdagingen aangaan. Het koos ervoor de QRM-strategie toe te passen.

Plastics & Mechanical Technologies (PMT) is een machinewerkplaats uit Herstal, gespecialiseerd in de fabricage en herstelling van schroeven en cilinders en andere spuit- en extrusie-onderdelen voor kunststofverwerkende bedrijven, wereldwijd. De onderneming kan bogen op meer dan 40 jaar aan professionele ervaring.

In zijn zoektocht naar een geschikte strategie om de uitdagingen aan te gaan, kwam de onderneming uit bij quick response manufacturing (QRM). Het kon hiervoor rekenen op de hulp van Sirris, die het bedrijf de weg wees naar een QRM-bootcamp en lerende netwerken om aan deel te nemen.

De ambities van het bedrijf om zijn doelen te bereiken waren het verkorten van de doorlooptijd van orders, de opzet van online verkoop, wat samengaat met een grote flexibiliteit en snelheid in het beschikbaar maken van de producten, en een verkleining van de stock. Om dit te verwezenlijken moesten de vertragingen van order tot levering lager.

Omwenteling op de werkvloer

Initieel werd ca. 50 procent van de bestellingen tijdig geleverd, met een gemiddelde vertraging van 9 dagen. De helft van die vertragingen was te wijten aan een extern warmtebehandelingsprocedé. De doorlooptijden bedroegen 6-8 weken voor een spuitgietschroef, het paradepaardje van PMT. Maar liefst 95 procent van die tijd bestond uit wachttijd. Uit werkwijzeanalyse bleken te veel stappen, te grote complexiteit, veel tijdverlies door het zoeken naar informatie, een gebrek aan transparantie op de werkvloer, ...

PMT besloot op verschillende niveaus te werken om de doorlooptijd te verkorten. Geheel volgens de QRM-aanpak werd op kleine organisatorische problemen gewerkt, waardoor grote resultaten konden worden geboekt. Zo werd het atelier anders ingericht, om een logischere fysische flow te creëren. Op de werkvloer werden kleine, maar dynamische productiecellen met een viertal machines, bemand door polyvalente teams, opgezet: zo kan een stuk op korte tijd volledig worden bewerkt en snel de productiecel verlaten. Men koos ervoor een kleiner aantal stukken tegelijkertijd te bewerken en kleinere tussentijdse voorraden aan te houden, waardoor de stukken zich sneller doorheen de flow bewegen. Men maakt hierbij gebruik van een beperkt aantal bakken: zijn er geen bakken aanwezig, dan kunnen geen nieuwe productieorders opgestart worden.. Zo kan men de WIP beperkt houden.

Een ERP-systeem met werkvloercontrolemodule werd aangeschaft en geïmplementeerd. Dit systeem plant de werkorders voor elke operator, waardoor die duidelijk weet wat te doen.

Lager kost, snel en efficiënt

De resultaten die PMT met zijn ingrepen wist te bereiken, zijn indrukwekkend: een reductie in WIP van 30 procent, 20 procent kortere order-tot-leveringstermijnen, 15 procent minder kwaliteitsproblemen die pas aan het einde van productie aan het licht kwamen en een productiviteitswinst van 25 procent op de productievloer. Ook het vertrouwen in het eigen kunnen kreeg een flinke boost.

 

Deze case is een van twintig inspirerende voorbeelden van hoe technologische innovatie in de industrie in de praktijk kan worden gebracht, die opgenomen zijn in ons jaarverslag 2022. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker de andere cases in het jaarverslag, laat u inspireren en ontdek wat technologische innovatie voor u kan betekenen!

Lees het volledige jaarverslag

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be