Hechting evalueren via dolly pull-off adhesion test

Joey Bosmans
Arantxa Penninger
Patrick Doumen

Een goede hechting van een coating is een basisvoorwaarde en liefst gedurende de volledige levensduur van de coating. Een dolly pull-off adhesion test kan op voorhand een goed beeld geven van de hechtingskwaliteit van nat-chemische coatings of een aanwijzing geven of een hechtingsprobleem bij een coating zelf of bij het substraat te zoeken is.

Ruwheid, voorbehandeling en soort coating hebben een belangrijke invloed op de hechting van deklagen op oppervlakken. Of we het nu hebben over de boeg van een schip of het hoesje van een gsm, we streven ernaar een deklaag zo lang mogelijk en zo goed mogelijk functioneel te houden. Sirris beschikt over een ruime ervaring en technieken om de eigenschappen van coatings te testen (testlabs.sirris.be) en voegt nu ook de dolly pull-off adhesion test toe aan haar testgamma voor coatings. Met een dolly pull-off adhesion test is het enerzijds mogelijk om op voorhand al een idee te krijgen van de kwaliteit van nat-chemische coatings. Voldoet de hechting van coatings niet meer, dan kan men met een dolly pull-off test nagaan of het de coating zelf is die niet voldoende in elkaar hecht (cohesie) of dat de coating zich onvoldoende verankert aan de ondergrond (adhesie).

Testmethode

Alle testen gebeuren volgens de normen ASTM D4541 en BS EN ISO 4624. Voor deze testmethoden lijmen we een gestandaardiseerd onderdeel  (de 'dolly') op de coating en laten de verlijming 24 uur uitharden. Er is keuze uit dolly’s met verschillende diameters. Eventueel snijden we door de deklaag rondom de dolly. 

Auteurs

Profile picture for user joey.bosmans@sirris.be
Joey Bosmans

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be