BergHOFF's recept voor succes: keramische coatings op de proef stellen

Jaarverslag case
Arantxa Penninger

PTFE is tot op vandaag een van de populairste coatings voor kookgerei, vanwege de hoge hittebestendigheid en hydrofobe eigenschappen. Naarmate we echter meer te weten komen over deze zogenaamde 'forever chemical' en de negatieve invloed ervan op het milieu, gaan fabrikanten steeds meer op zoek naar duurzamere (PFAS-vrije) alternatieven. Een ervan is de keramische coating. Samen met Sirris heeft het Belgische merk van kookgerei BergHOFF een reeks dergelijke coatings getest om hun kwaliteit te vergelijken met die van concurrenten.

Als leider in kookgerei van topkwaliteit biedt BergHOFF een breed assortiment kookgerei en keukengadgets voor kookliefhebbers. De innovatieve en duurzame ontwerpen worden in meer dan 60 landen verkocht en hebben het bedrijf meerdere prestigieuze awards opgeleverd, waaronder Red Dot en iF Design.

Een (test)plan klaarstomen

Voor dit project selecteerde BergHOFF 10 braadpannen met verschillende keramische coatings om te testen. Deze coatings winnen aan populariteit als een haalbaar, duurzaam en gezond (PFAS-vrij) alternatief voor PTFE-coatings. Op de markt voor kookgerei zijn er echter verschillende kwaliteitsniveaus van keramische coatings te vinden.

BergHOFF deed een beroep op Sirris om een uitgebreid plan op te stellen om de limieten en ideale gebruikssituaties van elke keramische coating te testen en ze met concurrerende producten te vergelijken. De belangrijkste voordelen van samenwerken met Sirris? "Onafhankelijke expertise, toegang tot hoogwaardige testinfrastructuur en -apparatuur, kennis van coatings en relevante normen en standaarden, en de mogelijkheid om flexibel nieuwe tests uit te voeren wanneer dat nodig is," aldus Robby Vanhees, Quality Manager bij BergHOFF. 

Niet rond de pot draaien

"Tijdens een eerste bijeenkomst onderzochten we welke tests een must waren in termen van industrienormen en welke nuttig konden zijn voor marketingdoeleinden," licht Arantxa Penninge, labcoördinator, toe. "Op basis van die informatie stelden we een testplan op, met geregelde updates en rapportage aan BergHOFF. Tot slot maakten we samen met de marketingafdeling van BergHOFF een projectvideo, die later werd op hun stand op een beurs werkt gebruikt.”

De pannen en coatings werden getest op schuringsweerstand, corrosie en prestaties. Arantxa: "De bedoeling was de levensduur van een braadpan in een zeer korte periode te simuleren. We hebben dus constant agressieve producten zoals zout en bruine rijst toegevoegd, de pannen verhit en gekoeld, ze met schurende middelen gewassen en er zelfs pannenkoeken in gebakken. Ons lab stond vol met kookgerei, een lust voor het oog!”

Op basis van de testresultaten werden de pannen en hun coatings als volgt gelabeld:

  • geschikt voor algemeen gebruik, als geldig alternatief voor PTFE-coatings;
  • goede impact- en schuringsweerstand, en antiaanbakprestaties die vergelijkbaar zijn met die van PTFE-coatings. Hoewel deze pannen relatief beter bestand zijn tegen krassen, blijven ze over het algemeen gevoelig voor schuursponsjes, net als PTFE-coatings.

De tests stelden BergHOFF in staat verschillende coatings te gebruiken, afhankelijk van de doelmarkt, en zijn assortiment duurzame, duurzame en innovatieve producten uit te breiden. 

Onze experts voor dit innovatieproject

Arantxa Penninger

 

 

Jaarverslag 2023: Alweer een jaar vol innovatie!

2023 was voor Sirris een jaar vol aanpassingen, maar vooral een jaar van innovatie en optimalisaties.  

Van het stimuleren van innovatiediensten tot verdere verdieping in energietransitie en productie, we zijn druk bezig geweest. Meer dan 1.200 innovatieprojecten werden afgerond, een selectie van 13 industriële cases vindt u terug in ons jaarverslag. En tot slot, laten we vooral onze sprong naar Generative AI niet vergeten, wat echt een game-changer is...

Lees het volledige jaarverslag hier

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be