Eerste Factory of the Future-ambassadeurs in Polen

Walter Auwers

Factory of the Future goes Europe. In het kader van het Europese ADMA-project, dat voortbouwt op de succesvolle Belgische aanpak om kleine en middelgrote productiebedrijven te begeleiden bij het omvormen van hun organisatie tot toekomstbestendige fabrieken die performanter, moderner en duurzamer dan de concurrentie zijn, hebben acht bedrijven in Polen onlangs een Poolse 'Factory of the Future Ambassador Award' ontvangen.

De Made Different-methodologie, die in 2012 door Sirris en Agoria in het leven werd geroepen, heeft zich sterk gepositioneerd in België, samen met een jaarlijkse Factory of the Future Award. In 2018 erkende de Europese Commissie dat de Belgische aanpak het potentieel had om een Europese norm te worden. Daarom werd onder leiding van Agoria en Sirris het ADMA-proefproject gestart, dat negen landen in Europa bestrijkt. 

Nadat de ADMA-pilot in juni 2021 met succes werd afgerond, ontvingen in totaal zeven Poolse maakbedrijven een onderscheiding in het kader van de eerste editie van het Factory of the Future Award-initiatief in Polen op 22 december.

De deelnemers moesten goede praktijken beschrijven in de implementatie van innovatieve oplossingen op het gebied van zeven transformaties in overeenstemming met de Made Different- en de ADMA-methodologie. Na een eerste evaluatie kwam een shortlist van tien fabrieken in aanmerking voor de volgende fase, met name een audit van een hele dag op basis van de ADMA-methode.

Speciale onderscheiding

Hoewel de titel 'Factory of the Future' dit jaar nog niet is toegekend, heeft de programmaraad (waarin Agoria een zetel heeft) op basis van de beoordelingen en aanbevelingen van experts besloten om een speciale Ambassador-onderscheiding toe te kennen aan acht fabrieken waar bijzondere technologische, procesmatige of organisatorische innovaties zijn geïmplementeerd, in overeenstemming met het Factory of the Future-concept.

T1 - Geavanceerde maaktechnologieën: ABM Greiffenberger

T2 - Digitale fabriek: Schneider Electric Industries Polska

T4 - End-to-end klantgerichte engineering: ELPLC en Pronar Wheels

T5 - Organisatie waarin de mens centraal staat: ABM Greiffenberger, Fideltronik en Beta-Point

T7 - Open fabriek gericht op de waardeketen: SaMASZ

Op verzoek van Agoria heeft het Poolse Future Industry-platform ermee ingestemd om als gastheer op te treden voor een benchmarkbezoek aan de bekroonde ondernemingen, dat plaatsvindt van 21 tot 23 juni. Wilt u erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar paul.peeters@agoria.be.

Benieuwd naar de Belgische Factories of the Future? In ons land reiken Agoria en Sirris op 17 februari opnieuw de Factory of the Future Awards uit. Volg het allemaal tijdens twee spannende livestreams. Schrijf u hier voor de prijsuitreiking voor bedrijven in Vlaanderen of hier voor de prijsuitreiking voor bedrijven in Franstalig België.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be