Dubbele overwinning voor Stas tijdens Factory of the Future Awards 2022

23 maart 2022
Artikel
Walter Auwers

Met slechts 48 zijn ze, de fabrieken van de toekomst in ons land. Die felbegeerde titel behalen is dus geen sinecure, enkel weggelegd voor absolute topbedrijven. Net dat maakt de dubbele overwinning dit jaar van kipper- en zelflosserfabrikant Stas extra inspirerend. Het bedrijf mag niet alleen trots zijn op de productievestiging in Doornik, die haar in 2019 behaalde titel wist te verlengen, maar bovendien ook vieren dat de vestiging in Waregem nu eveneens een Factory of the Future Award in de wacht heeft gesleept.

Familiebedrijf Stas NV werd in 1934 opgericht in Stasegem (vandaar de naam), verhuisde in 1960 naar Waregem en opende in 2001 een tweede productiesite bij Doornik onder de naam 'Alutrailer'. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van kippers en zelflossers uit aluminium of staal. Het assortiment is breed opgevat: kleine kippers voor het transport van zand, grind en asfalt; grote kippers voor het vervoer van grote volumes landbouwproducten in bulk; zelflossers voor het transport van afval en biomassa voor de hernieuwbare energiesector. Stas is een ambitieuze speler op de markt en heeft als doel om de Europese leider te worden in de sector.

In 2019 werd Stas’ productievestiging in Doornik door Sirris en Agoria bekroond met een Factory of the Future Award. Die onderscheiding was een kers op de taart, na een weloverwogen en doortastend uitgevoerd transformatieplan, waarin naast technische vooruitgang en een doorgedreven informatisering ook een progressief personeelsbeleid en een duurzame productiefilosofie centraal stonden.

TOP Employer goes Factory of the Future

Bij de meest recente editie van de Factory of the Future Awards, in februari 2022, werd een nieuwe mijlpaal bereikt. De vestiging in Doornik wist namelijk haar eerder behaalde titel te verlengen: de ingebruikname van een nieuwe lakstraat in oktober 2021 is een van de voorbeelden die illustreren dat vestiging Doornik na het behalen van de titel niet op haar lauweren is blijven rusten. Maar wat meer is… ook de productiesite in Waregem mag zich voortaan een fabriek van de toekomst noemen.

Net als in Doornik is dat het resultaat van doorgedreven focus en investeringen rond zeven transformatieassen, die het bedrijf in deze blog beknopt toelicht. Een transformatie met grote impact had bijvoorbeeld betrekking op de productietechnologie en -methodologie: "Bij Stas produceren we volgens de productieprincipes van lean en QRM, waardoor onze trailers op de meest efficiënte manier geproduceerd worden. Zodra de processen geoptimaliseerd zijn, zoeken we naar actuele oplossingen om de processen te digitaliseren en te automatiseren. (…) Binnen dit verhaal hebben we onder andere een 5S-programma uitgerold, waarbij gereedschap en materialen een logische plaats krijgen naargelang wie ze gebruikt en hoe vaak. Zo ontstaan orde en rust op de werkvloer en stijgt de productiviteit," aldus het bedrijf.

Ook de geleverde inspanningen rond 'human centered production', het centraal stellen van de medewerkers in de organisatie, zijn zeker inspirerend. Om de doelstellingen op dat vlak te bereiken, rolde Stas onder andere enkele programma’s uit die focussen op de veiligheid en de gezondheid van elke werknemer. In samenspraak met de medewerkers werd een 'code of conduct' opgesteld met tien gouden regels die dagelijks door iedereen in het bedrijf in acht moeten worden genomen om het werk voor iedereen veilig en aangenaam te maken. Teamleiders krijgen extra opleidingen om hun leiderschaps- en coachingskills te versterken, en om de communicatie binnen de teams te faciliteren werden teamborden in het leven geroepen. Het zijn maar enkele voorbeelden van maatregelen die ertoe hebben bijgedragen dat Stas dit jaar, naast de titel van Factory of the Future, ook opnieuw (voor de tweede keer) het certificaat van Belgische TOP Employer heeft behaald.

In de onderstaande video verneemt u meer over wat bij Stas Waregem begrepen wordt onder het begrip 'Human Centered Organisation', maar ook hoe het bedrijf erin slaagt om dankzij doorgedreven digitalisering steeds meer datagedreven te werken en hoe slimme investeringen in geavanceerde productietechnologie de capaciteit van de vestiging nog verder heeft verhoogd:

 

 

(Bron foto: Stas)

 

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be