Cybersecurity

Doe praktijkervaring op in cyberbeveiliging met onze demonstrator

24 januari 2024
Artikel
Christophe Michiels
Tatiana Galibus

Neem deel aan onze exclusieve hands-on Cybersecurity 4.0 workshop

Steeds meer bedrijven investeren in operationele technologieën (OT), connectiviteit en cloud-gebaseerde dataoplossingen om hun productieprocessen te verbeteren. Dit creëert veel opportuniteiten, maar verhoogt ook de risico's en het belang van cyberbeveiliging. Een enkele aanval kan al grote gevolgen hebben, van systeemuitval tot blijvende imagoschade. Om de beste beveiliging te bewaren, is voortdurend bijleren en wendbaar blijven een must. Om productiebedrijven te helpen dit probleem aan te pakken, lanceerden onderzoekspartners een onderzoeksproject: 'Cybersecurity 4.0: Strategische en case-specifieke cyberbeveiliging - voor Industrie 4.0 in kmo's'.

In een geconnecteerde gedigitaliseerde wereld is cybersecurity geen optie, maar een kritieke factor voor bedrijfscontinuïteit en -imago. Daarom hebben onderzoekspartners uit België (Sirris en Howest) en Duitsland (FIR en IDA) het VLAIO CORNET COOCK-project Cybersecurity 4.0 opgestart. Het heeft als doel kmo's in staat te stellen hun geconnecteerde productiesystemen en Industrie 4.0-toepassingen op de juiste manier te beveiligen.

Het project ontwikkelt, binnen de Industrie 4.0-context, een toegankelijk, laagdrempelig en kmo-gericht kader voor cyberbeveiliging, evenals technieken en tools (met bewezen ROI), richtlijnen, een demonstrator en een leerplatform. Dit moet leiden tot lagere kosten bij cyberaanvallen en datalekken, kunnen voldoen aan de vereisten op het gebied van cyberbeveiliging en meer vertrouwen opwekken bij de partners. Het project richt zich op de meest kwetsbare en minst besproken domeinen van cyberbeveiliging voor Industrie 4.0, namelijk operationele technologie, gegevensuitwisseling en de toeleveringsketen.

CyberSecurity 4.0 ontwikkelt een pragmatische aanpak om deze kmo’s in staat te stellen hun verbonden productiesystemen en Industrie 4.0-toepassingen goed te beveiligen. In deze context werden verschillende deliverables gerealiseerd, zoals een demonstrator die alle projectresultaten integreert in het verbonden productielabo van Sirris en de HOWEST proeftuin. 

Exclusieve hands-on workshop

Om de leden van de gebruikersgroep van het Cybersecurity 4.0-project de kans te geven ervaring op te doen met deze demonstrator, organiseren Sirris en Howest een gratis en exclusieve workshop op 21 februari en 27 februari 2024. Deze workshop is speciaal bedoeld voor kmo-fabrikanten en hun leveranciers van productie- en cyberbeveiligingstechnologie. U maakt kennis met onze Industrie 4.0-demonstrator voor cyberbeveiliging, gebaseerd op een representatieve verbonden werkvloer met verschillende moderne en oudere machines in het Sirris-labo in Kortrijk. De typische scenario's die u zult verkennen zijn onder andere de interconnecties die kunnen voorkomen binnen het Industrie 4.0-ecosysteem, zoals gegevensuitwisseling met kantoornetwerken, toegang op afstand, verbindingen met externe sites, integratie van (I)IoT-apparaten enz. 

Inschrijven voor 21 februari

Inschrijven voor 27 februari

Let op, om deel te nemen moet u lid zijn van de Cybersecurity 4.0-gebruikersgroep en zich inschrijven. Nog geen lid? Neem contact op met christophe.michiels@sirris.be om aan te sluiten bij de gebruikersgroep van het VLAIO CORNET COOCK-project ‘Cybersecurity 4.0’.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be