Cargill brengt geautomatiseerde depalletisering van tekentafel naar de productievloer

14 juni 2022
Case
Filiep Vincent

Kunnen cobots worden gebruikt om verschillende producten van een pallet op een afvullijn te plaatsen? Cargill, internationaal producent van onder meer voedingsmiddelen, zocht en vond het antwoord op deze vraag tijdens een leerrijk project.

Cargill is een internationale producent en leverancier van onder meer voedingsmiddelen, landbouwproducten en diensten. De site in Izegem is een van de meest complexe raffinaderijen voor voedingsoliën in Europa, heeft een van de grootste afvullijnen in Europa en beschikt over een expertisecentrum voor verpakkingen. Het bedrijf investeert in onderzoek, ontwikkeling en innovatie, inspanningen die in 2021 bekroond werden met een Factory of the Future Award.

Stapsgewijs richting automatisch depalletiseren

Cargill wilde onderzoeken of het cobots kon inzetten op de werkvloer, meer bepaald voor het depalletiseren aan het begin van een afvullijn van verschillende soorten producten. Het vond inspiratie hiervoor bij Sirris. In de aanloop van een project met Sirris namen enkele werknemers deel aan een workshop rond veilige mens-robot samenwerking, om zo kennis te vergaren over het gebruik van automatisering op de productievloer.

Het doel van het project was het ontstapelen of depalletiseren van palletten met ‘bidons’ die moeten ingebracht worden in de afvullijn, waarop ze met olie worden gevuld, de dop erop gedraaid, daarna gepalletiseerd. Het ontstapelen gebeurde immers manueel, een repetitieve taak met geen toegevoegde waarde voor het product.

Van observatie tot implementatie

Experts van Sirris brachten bij Cargill ter plaatse de procesomgeving en huidige manier van werken in kaart, en lijstten de specificaties en belangrijke randvoorwaarden waaraan moet voldaan zijn op, in samenspraak met het betrokken team. Daarna werden manuele testen uitgevoerd op verschillende producten met verschillende grijpers, om na te gaan welk type grijper het meest geschikt is voor de verschillende types van bidons. Vervolgens werd een grijper op maat gemaakt, op de cobot gemonteerd en werden testen uitgevoerd in het Sirris- labo in Diepenbeek. 

De volgende stap was die naar de werkvloer. Een demo van een commercieel product werd georganiseerd als eerste kennismaking met cobots voor verschillende werknemers bij Cargill. Ook werd een concept voor een opstelling van de cobot aan de lijn getekend. Het lastenboek werd opgesteld en naar een shortlist van mogelijke integratoren gestuurd voor offertes. Een Sirris-expert trad hier op als neutraal adviseur ter plaatse. Op deze manier kon Cargill een geïnformeerde beslissing nemen over het gebruik van cobots op de werkvloer.

Cargill besprak het project tijdens een stakeholdersvergadering om daarna een beslissing te nemen over de implementatiepartner en met de concrete implementatie te kunnen starten. Dit eerste automatisatieproject met een cobot binnen de onderneming werd vanuit verschillende andere vestigingen met veel interesse gevolgd. Sirris volgt het project en de verdere ontwikkelingen verder op.

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be

Lees onze cases in het jaarverslag 2021

Als 2020 bij veel ondernemingen gekenmerkt werd door vertwijfeling en het ontwrichten van hun gekende business, en dit door het hard toeslaan van een pandemie, dan is 2021 zeker te kenmerken door een ongeziene veerkracht bij diezelfde ondernemingen.