Bekaert zet verdere stappen richting circulaire economie

Case
Thomas Vandenhaute

Bekaert, wereldleider in staaldraadtransformatie en deklaagtechnologieën, is overtuigd van het strategische belang van de  circulaire economie over de hele levenscyclus van zijn producten en waardeketen. Het Sustainability & Innovation Team van Bekaert lanceerde daarom een initiatief om met een systematische aanpak en een gemeenschappelijke taal circulariteit naar een nog hoger niveau te tillen. Sirris ondersteunt Bekaert bij dit initiatief.

Het initiatief bracht formele en informele circulaire leiders van verschillende activiteiten en businessunits samen. Deze groep omvatte verschillende maturiteitsniveaus, uiteenlopende hiërarchische posities en diverse kennis en expertises. De diversiteit versterkt de interactie en versnelt diverse aspecten van het leren, zoals bijvoorbeeld product en verdienmodel, waardeketen, ondersteunende technologieën, …

Open sfeer

Interactieve sessies brachten inspiratie van buitenaf en combineerden dit met hun gezamenlijke kennis, ervaring en inzichten. In een open sfeer krijgen de risico’s, zorgen en onzekerheden van elkeen een gepaste plaats. Vanuit deze realiteit kan iedereen zinvolle, haalbare stappen in de gewenste circulaire richting zetten. Met kleine stapjes boeken ze samen successen die het nodige vertrouwen in de eigen competenties schenken om vervolgstappen te willen en durven nemen.

Hier stopt het verhaal uiteraard niet. Extra interacties binnen het kernteam en de businessunits versterken het ‘wij’-gevoel op basis van het verkregen vertrouwen.  Dit levert een basis om de circulaire ambities verder uit te kristalliseren en te vertalen naar concrete projecten in de verschillende business units.

Deze case is een van twintig inspirerende voorbeelden van hoe technologische innovatie in de industrie in de praktijk kan worden gebracht, die opgenomen zijn in ons jaarverslag 2022. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker de andere cases in het jaarverslag, laat u inspireren en ontdek wat technologische innovatie voor u kan betekenen!

Lees het volledige jaarverslag

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be