Conditiebepaling van cores | Deel 1

Artikel
Stefan Milis

Een algemeen stappenplan voor remanufacturing

Remanufacturing kan rendabel zijn, maar zoals altijd horen daar randvoorwaarden bij. In eerdere blogs beschreven we waarom klanten kiezen voor remanufactured producten en hoe u de kosten-batenanalyse kunt maken – zelfs als er data ontbreken. Dit artikel vertelt u meer over conditiebepaling: hoe bepaalt u de staat van de inkomende producten (cores) en de bijbehorende risico’s?

Er zijn verschillende manieren om het potentieel van de circulaire economie te verzilveren. De ‘binnenste cirkels’ van die circulaire strategieën richten zich op hergebruik, herstel, renovatie, herfabricage en herbestemming. We gebruiken hier ‘remanufacturing’ als verzamelnaam voor die doelstellingen.

Remanufacturing: meer dan re + manufacturing

Er zijn heel wat verschillen tussen remanufacturing en reguliere productie. Deze extra stappen zitten vooral in het begin van het proces: de verwerving van de producen, de inspectie van de producten die opnieuw gefabriceerd moeten worden, de reiniging, de demontage en het opwaarderen van de verschillende componenten. Een tweede belangrijk verschil met reguliere productie is het voorraadbeheer van herbruikbare onderdelen.

Eén van de nieuwe belangrijke uitdagingen is conditiebepaling: de beoordeling van de kwaliteit (en dus ook de waarde) van de inkomende producten. Die inschatting helpt u om per product een keuze te maken: meteen doorverkopen, herstellen, opwaarderen of herfabriceren, onderdelen oogsten, afdanken en recycleren… Dit moet zo vroeg mogelijk in het proces gebeuren. Zo voorkomt u onnodige kosten.

Risico’s verkleinen

De kwaliteit van de cores zal in grote mate de rendabiliteit van uw operationele activiteiten bepalen. Daarom is het essentieel om een duidelijke scope af te bakenen.

In een eerste fase zoekt u de meest relevante strategie voor uw bedrijfscontext. Over welke producten beschikt u? Welke meerwaarde hebben ze voor welk type klant (tweedehands verkopen, herstellen, etc.)? Meestal bevatten de antwoorden meerdere overlappende strategieën voor verschillende markten.

Daarna komen de tactische beslissingen aan bod. Welke productgroepen zijn voor u interessant? Welke kanalen wilt u gebruiken om cores te verwerven? Wanneer in het operationele proces gaat u de cores inspecteren? En met welke testen? Vooral die laatste vragen zijn vaak lastig, omdat u de antwoorden alleen vindt door praktijkervaring op te doen. Praktijkervaring is dus essentieel om uw operationeel proces te optimaliseren.

Conditiebepaling: stappenplan

Hieronder vindt u een algemeen stappenplan voor conditiebepaling in remanufacturing. Omdat de precieze aanpak sterk afhangt van uw bedrijfscontext, zullen we in de toekomst nog afzonderlijke – meer gedetailleerde – artikels publiceren met specifieke strategieën en processtappen.

Stap 1: Informatie verzamelen

Ga op zoek naar informatie en data die u kunnen helpen om de conditie van een inkomend product te beoordelen. Enkele voorbeelden:

  • Gebruiksdata: hoe, hoelang en waar werd het product gebruikt? Werd het al meerdere keren hersteld?
  • Ontwerpdata: BOM (Bill of Materials), FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) van het productontwerp, kwaliteitsgegevens, eventuele duurzaamheidstesten, … 
  • Historische data: welke reparaties komen het vaakst voor, hoe gebeuren ze en hoeveel kosten ze, ? Hoe ziet de (resterende) levensduur eruit? Wat zijn de verkoopstatistieken voor reserve onderdelen?


Stap 2: Testen en criteria bepalen

Kies een of meerdere veelbelovende producten en voer enkele eerste testen uit. Deze fase is vooral bedoeld om kennis te vergaren. Welke criteria zijn voor deze producten belangrijk om rekening mee te houden? Op basis van welke punten kunt u bepalen of ze waardevol zijn voor uw remanufacturing-strategie? Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar of de gebruiksduur.

Stap 3: Conditiebepaling

Nu is het tijd om te bepalen wanneer en hoe u deze criteria kunt testen tijdens het remanufacturing-proces. Bouwjaar, gebruiksduur en een een foto van het product in zijn huidige staat zijn vaak al voldoende om een eerste beslissing te nemen – misschien zelfs nog vóór u het product in handen krijgt.

Bijkomende inspecties en testen van het product of bijhorende componenten zijn vaak nog aangewezen. Probeer het aantal bijkomende inspecties zoveel mogelijk te beperken om efficiënt te blijven. Sommige aspecten kunt u eenvoudig zien (slijtage of krassen), horen (een abnormale geluidsfrequentie) of ruiken (verbrande elektronica).

Stap 4

Al bij uw eerste remanufacturing-opdrachten is het essentieel om uw proces te evalueren. Wat werkt er? Wat kan beter? Is er toch nog een extra test nodig om later in het proces kosten te vermijden? Deze fase is dus nooit helemaal afgerond. Hoe meer praktijkervaring u opbouwt, hoe gerichter u uw proces kunt verbeteren en stroomlijnen.

 

 

 

Alle stappen in één template

Wilt u graag dit stappenplan in meer detail verkennen? We hebben alle informatie, samen met enkele kernvragen en antwoordvakken, op een rij gezet. 

Download de template

 

 

 

 

 

Remanufacturing: iets voor uw bedrijf?

Hergebruik, herstel, opwaardering … Remanufacturing is slechts één van de mogelijkheden. Hoe kunt u zeker zijn dat u de meest geschikte strategie gebruikt voor uw bedrijf? Met het COOCK-project ‘CIRKEL - Remanufacturing als hefboom tot waardecreatie in een circulaire maakindustrie’, gesteund door VLAIO, geeft Sirris u de nodige praktische handvaten om de risico’s te beperken en de kans op succes te vergroten.

Zo gaat u zelf aan de slag 

 

 
vlaio
Logo NextGenerationEU

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be