Wat u kunt leren uit de eerste TechStack Belgium Survey

Op 20 mei worden tijdens de open space van TechStack Belgium de resultaten gedeeld van een survey die Sirris afnam bij meer dan 60 Belgische techbedrijven. In deze post lichten we alvast een tipje van de sluier!

Wie tech blogs leest of conferenties voor developers bijwoont, krijgt soms het gevoel dat er iedere maand een nieuwe programmeertaal of provider opduikt. Wanneer je als CTO of Tech Lead verantwoordelijk bent voor het aansturen van een team developers is het dan ook moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Daar willen wij bij helpen!

Afgelopen weken namen we samen met onze partner Skyscrapers de eerste TechStack Belgium Survey af. Daarin bevroegen we 67 Belgische bedrijven om een zicht te krijgen op hun tech stack. Los van alle hypes gaan we op zoek naar de nuance: wat gebruiken mensen die digitale diensten bouwen nu écht? 

Uitrol bij Belgische bedrijven

We splitsen de resultaten ook steeds op per type bedrijf, want niet iedereen hoeft te werken op dezelfde manier als giganten uit Silicon Valley. Door voortaan geregeld zo’n survey af te nemen kunnen we ook nagaan welke trends opduiken en welke verdwijnen.

Dat merk je bijvoorbeeld aan de manier van uitrol bij techbedrijven (‘deploying’). Traditioneel gebeurde dat op hun eigen servers, nadien kwamen de virtual machines op. Die zogenaamde cloud 1.0 was vooral log en traag, maar sinds de introductie van Docker en Kubernetes een jaar of zeven geleden biedt vrijwel iedere cloud-provider-containers aan.

In een notendop laten die net als fysieke containers toe om een lading veel handiger te verpakken. Het gaat dan wel niet om kleding of voeding, maar om de code van een toepassing samen met de bijbehorende configuratiebestanden, bibliotheken en dependencies die nodig zijn om de app uit te voeren.

Klik om te vergroten


Van eenvoudige server tot Formule 1-wagen

De eerste resultaten van ons onderzoek tonen aan dat containers behoorlijk populair zijn. Zowel startups als meer mature bedrijven maken er gebruik van. Toch is het opvallend dat er best nog vaak gebruik wordt gemaakt van “eenvoudige” servers en VM’s, zelfs bij de gevestigde waarden. 

Dat kan te maken hebben met het feit dat heel wat bedrijven een voorgeschiedenis met zich meezeulen. Men onderzoekt serverless deployen wel, maar het is nog niet echt doorgebroken. Toch blijft het vooral de vraag of het voor sommigen echt nodig is. Hoe cool een Formule 1-wagen ook is, daarmee ga je je kinderen niet afzetten op school.

Wie containers zegt, zegt ook Kubernetes, of dat zou je toch denken. Wanneer we aan bedrijven vroegen of ze Kubernetes gebruiken, waren de antwoorden redelijk verrassend:

Ontdek de volledige survey

Zoals u ziet hebben 24 respondenten 'ja' geantwoord, terwijl uit de vorige vraag bleek dat 38 bedrijven containers gebruikten. De 14 anderen maken dus voornamelijk gebruik van toepassingen als AWS ECS, Docker en AWS Fargate om hun containers te runnen.

Benieuwd naar meer? Op de open space van TechStack Belgium op 20 mei ontdekt u in primeur alle resultaten uit het rapport! Het event is geen traditioneel netwerkevenement, maar wordt gemaakt door de bezoekers. Iedereen die dat wil kan zelf een bepaalde vraag voorleggen waar hij of zij als technisch verantwoordelijke (CTO, Tech Lead…) tegenaan loopt. Die vragen worden tijdens de open space besproken!