SURFACESCRIPT functionally textured surfaces
Afgesloten

SURFACESCRIPT | Functioneel getextureerde oppervlakken voor nieuwe generatie componenten

Regio:
Vlaanderen
Gefinancierd door

Sirris bouwde een ruime ervaring op met het functionaliseren van oppervlakken door het textureren met behulp van femtoseconde lasers. SURFACESCRIPT ontsluit voor kmo’s de femtoseconde-lasertechnologie voor de creatie van functionele oppervlakken. 

Context

Elke component interageert rechtstreeks met de omgeving door middel van haar oppervlak. Een grote verscheidenheid aan functionaliteiten (wrijving, optisch, esthetisch, ...) kunnen afzonderlijk of gecombineerd verkregen worden door beïnvloeding van dit oppervlak. Warmte-, chemische, mechanische behandelingen en het aanbrengen van deklagen zijn tot op vandaag de meest toegepaste technieken om oppervlaktefunctionaliteit te verbeteren of toe te voegen. Recente technologische ontwikkelingen binnen de lasertechnologie brengen een bijkomende manier binnen handbereik: het aanbrengen van micro- en nanotexturen met behulp van femtosecondelasers. Daarenboven biedt deze technologie de mogelijkheid om volledig nieuwe en zeer innovatieve (waterafstotend, antibacterieel, wrijvingsloos, ...) functionaliteiten te creëren. Voor producten die het eind van hun innovatiepotentieel bereikt hebben via de klassieke technieken opent een heel nieuw perspectief.

Doelstelling

Doelstelling van het SURFACESCRIPT-project is het ontsluiten van de femtoseconde-lasertechnologie voor de creatie van functionele oppervlakken. In eerste instantie zal de maakindustrie meer inzicht krijgen in de haalbare complexiteit, techno-economische competitiviteit en korte- en lange- termijngedrag in realistische omstandigheden. Daarnaast worden bedrijven actief ondersteund in het toepassen op de eigen producten en processen.

Aanpak

Door middel van een zestal demonstratoren zal aangetoond worden hoe de femtoseconde-lasertechnologie zich vertaalt in concrete toepassingen. De laatste obstakels die een succesvolle ontwikkeling in de weg staan, worden aangepakt: 

  • de overdracht van 2D-texturen naar functionele 3D-producten,
  • de inzet van parametermodellen en/of replicatietechnologie voor een kostenefficiënte productie,
  • het verzekeren van het functionele gedrag op korte en lange termijn in realistische omstandigheden.

Vanuit deze demonstratoren worden bedrijven actief ondersteund om functionele oppervlakken in te zetten bij de eigen producten of processen. Via collectieve activiteiten, zoals workshops en webinars, wordt de basis gelegd voor een individueel traject waarin de concrete realisatie van een gefunctionaliseerde component of productie beoogd wordt.

Referentie

VLAIO COOCK SURFACESCRIPT, HBC.2020.2546

Meer informatie over onze expertise

Timing

jan 2021 - dec 2023

Onze experten

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be