Overslaan en naar de inhoud gaan

Militaire voertuigen getest op tropische en extreme koude klimaat-omstandigheden

Het Duitse Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH (FFG) produceert militaire voertuigen op rupsbanden of wielen, waaronder gepantserde technische voertuigen. Voor de verificatie van de gevraagde klimatologische eigenschappen testte FFG de ACSV G5 (‘Armoured Combat Support Vehicle), een nagelnieuw ontwikkeld ontwerp. De ACSV G5 is een flexibele ondersteuning voor gewapende eenheden in oorlogsgebieden, met een brede range aan mogelijkheden voor verschillende missies via het gebruik van verschillende missiemodules. De geteste versie was de cargo-variant, uitgerust met een bijkomende laadkraan.

Tropische-hitte- en koude-opstarttest

De voertuigen dienen uitvoerig te worden getest volgens militaire normen alvorens te kunnen worden verkocht. Zo moeten ze bestand zijn tegen extreme klimatologische omstandigheden en kunnen functioneren in zowel zeer warme gebieden, zoals woestijnen, als in extreem koude omgevingen.


Omwille van het zware gewicht en de grote afmetingen van de voertuigen, klopte FFG voor de klimaattesten aan bij Sirris. Sirris voerde verschillende testen op de voertuigen uit in de grote klimaatkamer: naast klimaattesten op lage temperatuur (koude-opstarttesten), werd ook een hoge-vochtigheidstest uitgevoerd, waarbij het voertuig blootgesteld werd aan een relatieve vochtigheid van 95 procent. Zo konden tropische klimaatomstandigheden worden gesimuleerd en de performantie van het materieel gevalideerd. Sirris investeerde recent in een luchtvochtigheidsfeature om zijn klanten beter te kunnen ondersteunen bij het testen van grote en zware machines bij extreme condities wereldwijd.