ZF Wind Power laat componenten voor 6 MW-windturbine koude-starttesten ondergaan

Case
Pieter Jan Jordaens

ZF Wind Power is wereldleider in de ontwikkeling en productie van hoogtechnologische tandwielkasten voor windturbines. De fabrikant volgt de trend naar steeds grotere, zwaardere systemen en geïntegreerde assemblages voor de onshore en de offshore windenergiemarkt.


Logistieke uitdaging

Ook al zijn niet alle windturbines bestemd voor polaire of moeilijk toegankelijke gebieden, toch blijft het voor ZF Wind Power absoluut noodzakelijk de onderdelen en assemblages te testen onder extreme klimaatomstandigheden, om de hoge betrouwbaarheid in alle condities ter wereld te kunnen garanderen. Door de steeds grotere afmetingen wordt het echter steeds moeilijker om geschikte testomstandigheden te vinden. Daarom deed de onderneming voor het testen van de aandrijflijn van de gondel voor een 6 MW-turbine een beroep op de expertise van Sirris en de grote klimaatkamer op de Sirris-site in de Haven van Antwerpen. Deze assemblage bestaat uit een tandwielkast en geïntegreerde rotor-as  met lagers, samen goed voor meer dan 90 ton en de grootste windturbinecomponent die tot nu toe in de grote klimaatkamer van Sirris werd getest. Door het gewicht en de afmetingen bleek het een behoorlijk complex project, waaraan twee grote hefkranen en logistieke hulp van partner Zuidnatie te pas kwamen om de volledige assemblage op de testbank te tillen en het testobject en bijhorende testbank in de klimaatkamer te monteren.

De volledige assemblage van de geïntegreerde aandrijflijn werd onderworpen aan een reeks koude-starttesten tot -40 °C. Zo heeft ZF Wind Power zekerheid dat de gehele assemblage ook bij extreem koude omstandigheden standhoudt en operatief blijft.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be