Sirris wordt eerste Belgische Umati-partner

02 maart 2021
Jakob Kesteloot

Connectiviteit is heel belangrijk voor alle machines en productiesystemen in een verbonden fabriek. Het betekent gegevens in en uit apparaten en softwaresystemen krijgen. Het Umati-initiatief (universal machine technology interface) biedt hierbij ondersteuning door het promoten van open standaarden. Omwille van het belang ervan heeft Sirris beslist om hun eerste Belgische partner te worden.

In het kader van het Umati-initiatief ontwikkelen toonaangevende machinefabrikanten en leveranciers van componenten en software gezamenlijk de semantiek voor machines (gedefinieerd als een OPC-UA companion specification). Umati creëert uniformiteit in gegevens en communicatie tussen industrietakken en ondersteunt interoperabiliteit binnen de productie. Umati ondersteunt communicatie tussen verschillende machines, robots, AGV’s en andere productieapparatuur. Hierdoor bekomt men plug-and-play connectiviteit tussen machines en software en krijgen klanten eenvoudig toegang tot de gegevens van hun machines.

Sirris bestempelt Umati als het toonaangevend initiatief in de uitrol van Industrie 4.0. Omwille van het belang van Umati, wil Sirris Belgische bedrijven sensibiliseren en hen ondersteunen bij de invoering van dit veelbelovende communicatieprotocol. Daarom kondigt het met trots aan dat het de eerste Umati-onderzoekspartner in België is geworden.

Meer concreet zullen we Belgische maakbedrijven ondersteuning bieden betreffende dit onderwerp en plannen we het volgende:

  • Bouwen van een demonstrator om het potentieel ervan te tonen aan de industrie
  • Doen ontdekken van voordelen en mogelijke beperkingen, alsook hoe gedetailleerd de datamodellen zijn
  • De implementatie van de Umati-modellen voor machines en apparatuur controleren op de haalbaarheid ervan in kmo’s
  • Kennis en ondersteuning bieden voor de implementatie van Umati
  • Feedback geven over de OPC UA-modellen die Umati omvat.

Enerzijds willen we weten welke technologieleveranciers Umati in de toekomst willen ondersteunen en aanbieden. Anderzijds willen we met andere Europese partners samenwerken aan recente ontwikkelingen en proofs of concept. Als lid van het Umati-ecosysteem hebben we de kans om ons te laten inspireren door andere Umati-leden en hun best-practices en benadering mogelijk ook te gebruiken.

In het kader van het COOCK-project ‘Connected Manufacturing’ maakt men gebruik van en bestudeert men Umati-standaarden om de implementatie ervan voor een transparante productie te beoordelen. Interesse? Neem contact met ons op!

Lees ook onze blogpost Umati wordt de universele taal van de slimme fabriek.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be