RESA verbetert kwaliteit van gelaste gasleidingen

28 juni 2023
Case
Hilde Krikor
Francine Schoumaker

RESA wilde de kwaliteit van zijn gelaste kunststof leidingen voor de distributie van gas verbeteren. Dankzij een reeks grondige testen kon de organisatie de gewenste verbeteringen bereiken.

RESA is met activiteiten in 73 gemeenten, meer dan 14.000 km aan elektriciteitsbekabeling en meer dan 4.000 km aan gasleidingen, de voornaamste distributienetbeheerder van de provincie Luik. De missie van deze energieleverancier is om iedereen, particulier en professioneel, dagelijks over energie te laten beschikken. Daarom verbindt RESA er zich toe de kwaliteit van levering, dienstverlening en het opzetten van betrouwbare en efficiënte oplossingen voor energiedistributie voortdurend te verbeteren. RESA ontwikkelt bovendien een strategie om de energietransitie en ecologische transitie te versnellen ten dienste van de samenleving, en heeft zich voorgenomen via concrete acties voluit te gaan voor de klimatologische, sociale en economische ambities van morgen.

Annual Report 2022: case RESA

Testen van gelaste kunststofconstructies

Om zijn streefdoelen naar een hogere kwaliteit te bereiken, verbetert RESA continu zijn infrastructuur. Zo gebruikt het hogedichtheidpolyetheen (HDPE of PE-HD) voor de leidingen van zijn gasdistributienet en wilde het de grote uitdaging aangaan de kwaliteit van de lassen in de leidingen te verbeteren. De kunststof polyetheen is immers een frequent en graag gebruikt materiaal dankzij haar vele eigenschappen: de thermoplastische kunststof is sterk, slijtvast, relatief goedkoop, warmtebestendig, uiterst duurzaam en goed te recycleren. HDPE wordt dan ook veelvuldig gebruikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. De lassen tussen de leidingen kunnen echter een zwakke schakel vormen.

Een kwalitatief goede verbinding is van groot belang en dus ging RESA de uitdaging aan samen met Sirris: in zijn testlabo in Seraing nam Sirris de keuring van het gebruikte materiaal om het hogedichtheidpolyetheen  te lassen op zich en voerde destructieve tests uit op de HDPE-assemblages (volgens de vier normen ISO 13953 : 2001, ISO 13954 : 1997, ISO 13955 : 1997 en ISO 13956 : 2010). Sirris is ISO 9001-gecertificeerd en het labo is geaccrediteerd door BELAC, de Belgische Accreditatie-instelling onder het certificaat nr. 232-TEST (EN ISO/IEC 17025:2017).

 

Dankzij de acties die Sirris ondernomen heeft, wist RESA een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit te bereiken van de constructie van haar gasinfrastructuur uit hogedichtheidpolyetheen.

Deze case is een van twintig inspirerende voorbeelden van hoe technologische innovatie in de industrie in de praktijk kan worden gebracht, die opgenomen zijn in ons jaarverslag 2022. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker de andere cases in het jaarverslag, laat u inspireren en ontdek wat technologische innovatie voor u kan betekenen!

Lees het volledige jaarverslag

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be