P&V Panels winnaar van Factory of the Future Awards 2022

16 maart 2022
Artikel
Walter Auwers

De P&V Panels-groep, de grootste onafhankelijke bordenbouwer in de Benelux, realiseerde de voorbije jaren een hele reeks digitalisatieprojecten waardoor de processen veel meer met elkaar werden gelinkt. Onder meer die inspanningen leverden de vestiging in Heusden-Zolder in februari een Factory of the Future Award 2022 op.

P&V Panels ontwerpt en bouwt al meer dan 30 jaar elektrische schakelborden, zowel stuurborden als vermogensverdeelborden, voor alle mogelijke toepassingen. De groep, inmiddels 375 medewerkers groot, heeft de voorbije jaren een sterke groei gekend door gerichte overnames van complementaire sectorgenoten in binnen- en buitenland. Het meest recente wapenfeit op dat vlak dateert van begin februari, toen P&V Panels in Nederland het bedrijf Croonwolters & dros BV aan zich bond. De 25 werknemers van dat bedrijf zullen op korte termijn van Dordrecht naar de P&V-site in het Nederlandse Zwijndrecht verhuizen, waar P&V Panels in 2021 ook al eReM overnam. In ons land traden in 2019 al Bekaert Electric (Kortrijk) en in 2020 EBB (Genk) tot de groep toe.

Om in aanmerking te komen voor een Factory of the Future Award, moeten bedrijven een uitmuntende score behalen op verschillende transformatieassen. De net bekroonde productievestiging van P&V Panels in het Limburgse Heusden-Zolder, tevens het hoofdkantoor van de groep, is daarin geslaagd. De jury was onder meer onder de indruk over de prestaties die werden geleverd in het domein 'Human centered production'.

Sterk in ontwikkelen van mensen

"Wij zijn inderdaad een bedrijf dat veel energie steekt in het ontwikkelen van mensen," zegt CEO Joris Vrancken daarover: "Heel veel medewerkers stromen vanuit het atelier door tot zelfs hoge functies binnen engineering en binnen calculatiediensten. Die doorgroeimogelijkheden komen de samenwerking tussen de verschillende afdelingen zeker ten goede. En wij zorgen er ook altijd voor dat de verantwoordelijkheden liggen waar ze moeten liggen." Hij voegt er nog aan toe dat een dertigtal personeelsleden actief mochten mee schrijven aan de bedrijfsstrategie 2018-2022, waarvan "onze goede mensen aan boord houden" een van de kernpunten is.

Digitale verankering

Ook het traject dat P&V Panels aflegde op het gebied van 'digitalisering' is op zijn minst inspirerend te noemen. Een van de stappen die werden gezet, was de digitale verankering van heel wat kennis uit de hoofden van de meest ervaren operators, in de engineeringssoftware E-plan. Daardoor kan P&V Panels nu terugvallen op een enorme bibliotheek met bijna 70.000 artikels die in 3D beschikbaar zijn en op basis waarvan snel nieuwe ontwerpen kunnen worden gecreëerd.

Die snelheid is nodig, want ieder bord dat het bedrijf maakt is eigenlijk uniek, in de zin dat 80 procent van de opdrachten eenmalige, projectmatige series zijn. Een andere grote stap was het digitaal aan elkaar linken van heel wat basissystemen en kernprocessen (SAP, E-Plan, facturatie, Office365, …). Daarmee werd niet alleen de basis gelegd voor meer interne efficiëntie, maar ook voor een klantenportaal dat momenteel in ontwikkeling is en waarlangs klanten in de toekomst de status van hun bestellingen online zullen kunnen opvolgen.

Meer over dat digitaliseringstraject, maar ook over de manier waarop de productie bij P&V Panels in Heusden-Zolder slimmer werd ingericht, ziet u in deze videoreportage:

Factory of the Future Roadshow 2022

Wilt u zelf eens binnenkijken in een Factory of the Future? Dat kan! Kom naar onze Factory of the Future Roadshow 2022 met Terumo Europe (17 maart), E.D.&A. (24 maart), TE Connectivity (31 maart), Stas (7 april), BMT Aerospace (14 april) en ZF Lommel (21 april). Schrijf u hier in!

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be