freesmachine

Ontdek nieuwe modellen voor optimalisatie freesprocessen

Artikel
Peter ten Haaf

Tal van werkmethoden en rekenmodellen kunnen ondersteunen bij het samenstellen van een optimaal verspaningsproces. Echter, vele rekenmodellen zijn in onbruik geraakt of worden slechts ten dele ingezet. Daar brengen we verandering in met ons platform ‘modelgebaseerd bewerken’, waarin we dergelijke rekenmodellen vrij beschikbaar maken. Ditmaal lanceren we verschillende modellen die het samenstellen van een goed freesproces ondersteunen.

In de verspanende industrie wordt vaak gesproken over 'adaptief bewerken', zijnde het nemen van gerichte acties op basis van de actuele productiesituatie. De succesvolle toepassing staat of valt met enerzijds het beschikken over correcte (real-time) data en anderzijds over de bijhorende gestructureerde en gedigitaliseerde werkmethoden. Het eerste komt steeds meer binnen handbereik dankzij het groeiende aanbod aan hard- en software. Voor het tweede dient men gebruik te maken van geparametriseerde modellen (formules) om het optimale verspaningsproces te identificeren. Bij dit laatste wringt het schoentje. Veel rekenmodellen zijn immers in onbruik geraakt of worden slechts nog ten dele toegepast.

Binnen ons nieuwe platform ‘modelgebaseerd bewerken’ bieden we zowel oude, vertrouwde modellen als de laatste nieuwe academische ontwikkelingen aan onder de vorm van praktijkgerichte applicaties. In de volgende update van het platform lanceren we verschillende modellen om een freesproces te optimaliseren: het gebruik van het snijkrachtsprofiel om een stabiel(er)e operatie te verzekeren, identificeren van verspaningsgebieden, waarbij voeding, snedebreedte en -diepte in balans zijn en een kleurenmatrix, waarbinnen tientallen verspaningscondities worden doorgerekend en hun performantie in kleur gevisualiseerd wordt.

Tijdens een webinar op 14 december lanceren we de nieuwe modellen, lichten we de mogelijkheden en beperkingen toe en geven we meteen een korte demonstratie. Deelname aan het webinar is gratis, maar registratie is vereist. Schrijf u nu in!

Online platform

Op het online platform 'modelgebaseerdbewerken.be' kan u verschillende modellen raadplegen en inzetten voor het optimaliseren van uw verspaningsprocessen. Toegang tot het platform is kosteloos, maar u dient zich wel te registreren.

Op het platform vindt u ook de nodige toelichting over het werken met de modellen, maar hou zeker ook de Sirris-agenda in het oog te houden, want we zullen zowel fysieke als online toelichtingssessies organiseren.

Meer info? Neem contact met ons op!

Het online platform kadert binnen het COOCK-project 'Modelgebaseerd bewerken' dat werd opgestart met de steun van VLAIO.

 
Interreg - EMR Digital Twin Academy

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be