LGTB zet volop in op digitalising van en in productie

08 juni 2021
Case
Christophe Michiels

Oppervlaktebehandeling van materialen, het is al meer dan vijftig jaar het vakgebied van LGTB. Om de kwaliteit van de diensten en totaaloplossingen die het bedrijf biedt hoog te houden, koos het voor digitalisering van en in productie.

LGTB in Kuringen biedt zowel services als totaaloplossingen op het gebied van oppervlaktebehandelingen. Er worden onderdelen van verschillende materialen, afmetingen, ... verwerkt. De onderneming draagt klanttevredenheid hoog in het vaandel en wordt aanzien als een betrouwbare partner die heel flexibel inspeelt op de klantvragen. Om deze service te kunnen blijven bieden, wil LGTB continu innoveren.

 

Digitalisering van kwaliteitscontrole

Sirris begeleidde LGTB bij het digitaliseren van de productie. Voor het nabehandelen van werkstukken zijn er verschillende stappen. Na behandeling komen de materialen terug bij de operator die deze onderwerpt aan een grondige kwaliteitscontrole. Tot voor kort noteerde de operator alle nodige gegevens inzake kwaliteit op papier, wat de verdere verwerking ervan omslachtig en tijdrovend maakte. Om dit proces sneller en efficiënter te maken, lag digitalisatie voor de hand. Het opzet was te komen tot digitale ingave van de kwaliteitsdata, rechtstreeks aan de productielijnen. 

Er waren echter een aantal specifieke parameters die in rekening gebracht moesten worden. Daar de omgeving bij LGTB zeer corrosief is, werd gekozen om de gegevens in te geven via een industriële pc zonder actieve koeling, ingewerkt in een volledig afgesloten behuizing. Als invoerapparatuur werd gekozen voor een resistieve touchscreen. Deze opstelling laat de operatoren toe om aan de lijn rechtstreeks gegevens in te geven, zelfs met hun veiligheidshandschoenen aan. De gegevens werden ingegeven via een web-gebaseerd invoerscherm, speciaal voor deze toepassing ontwikkeld. De proof of concept (PoC) startte op één werkpost, maar moest, indien succesvol, snel en gemakkelijk kunnen uitgebreid worden naar meerdere werkposten.

De PoC is slechts een eerste stap in verdere optimalisatie. Het opzet was vooral de haalbaarheid evalueren en nagaan in welke mate de operatoren deze tools als ondersteunend ervaren, en in welke mate ze toelaten om productie te optimaliseren. De operatoren die met deze tool hebben gewerkt, moesten zich uiteraard aanpassen, maar waren na een tijdje zeer enthousiast en kwamen daarna zelf met verbetervoorstellen aan.

Het volledige proces van gegevens noteren, tot bij de juiste bediende krijgen en verwerken werd op deze manier stevig vereenvoudigd en biedt verder het potentieel om dit later nog uit te breiden. LGTB onderzoekt nu verder hoe deze manier van werken kan uitgebreid worden naar meerdere werkposten en operatoren.

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be