Kunnen we het potentieel van de Circulaire Economie realiseren?

11 januari 2024
Artikel
Thomas Vandenhaute

Kerninzichten, drivers en inspirerende cases vanop het RE:VIVE-event

Op 1 december 2023 kwamen meer dan 100 professionals uit de Belgische maakindustrie in Brussel samen rond het thema ‘circulair waardebehoud’. Leren en netwerken waren de belangrijkste doelstellingen van het RE:VIVE-evenement, “missie geslaagd”, kunnen we zeggen.  

Om de volledige rijkdom van het evenement mee te hebben, is er geen andere optie dan deel te nemen. Hoe dan ook, uw toegewijde dienaar probeerde de hoogtepunten en (subjectieve) leerelementen van dit inspirerende evenement te verzamelen. Hier gaan we:

  • De ReX-markt (circulaire activiteiten zoals hergebruik, remanufacturing, refurbishment) is springlevend met ca. 30 miljard omzet in de EU. Het potentieel is echter veel groter. Nemen we de uitdaging aan?
  • ‘Oorlogs’-omstandigheden in de toeleveringsketen in 2020-2022 boden grote kansen voor de circulaire economie. De kans is groot dat verstoringen in de toeleveringsketen zich zullen blijven voordoen. Circulaire economie is een manier om de risico's ervan te beperken.
  • In de EU stimuleert/versnelt nieuwe regelgeving het potentieel van de circulaire economie: recht op reparatie, ecodesign voor duurzame producten verordening (ESPR), Corporate Sustainability Reporting Directive CSRD, groene claims en dubbele materialiteit, productpaspoorten, Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), Net Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act, om er een paar te noemen.
  • Excellente producteigenschappen en -functies, klantwaarde en -ervaring, behoud en perceptie van waarde, groeiend milieubewustzijn zijn allemaal belangrijke succesfactoren.
  • Een combinatie van ambitieuze streefdoelen en strategie met veel actie (kleine en grote stappen, projecten, lessen en successen) blijkt te werken. Dit was een rode draad in  alle cases die tijdens het evenement werden gepresenteerd.
  • Organisaties in de sociale economie zijn geweldige ‘partners in crime’ om de circulaire economie te realiseren, door lokaal werk van hoge kwaliteit en flexibiliteit te bieden tegen betaalbare kosten.  
  • Het specifiek ontwerpen van producten en verdienmodellen gericht op circulair waardebehoud is erg belangrijk. Het maakt circulariteit eenvoudiger en haalbaarder. Waar wachten we nog op?
  • Tegelijkertijd kunnen, zelfs moeten, we nu al beginnen met de producten die op de markt zijn. De start kan klein of groot zijn en zal ons zoveel leren.
  • Digitale oplossingen kunnen het circulaire leven gemakkelijker maken, bijvoorbeeld door de informatiestroom door levenscycli en waardeketens te ondersteunen.
  • Leren in verschillende regio's, sectoren en waardeketens geeft energie en opent mogelijkheden voor nieuwe of aanvullende samenwerkingen.

Geïnteresseerd om deel te nemen aan inspirerende netwerkevenementen over circulaire economie? Blijf op de hoogte via deze nieuwsbrief of via onze agenda!

  

vlaio
Logo NextGenerationEU

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be