Jakob Kesteloot: "Kmo's vereisen meer transparantie in hun eigen productieprocessen"

05 juli 2022
Artikel
Jakob Kesteloot

Het Internet of Things (IoT) kan kmo's helpen om hun efficiëntie te verhogen en een wendbare productie te bereiken. Onlangs kreeg ik als IoT-expert de kans om mijn visie hierop te delen met het DIH² Network, een netwerk dat fabrieken wil versnellen door middel van robotica.

Het DIH² Network biedt mogelijkheden om over de grenzen heen te kijken en te zien wat er in andere RTO's en innovatiecentra in Europa gebeurt. In een recente reeks interviews kon ik als IoT-expert vertellen over mijn passie voor alles wat met IoT te maken heeft en wat mijn collega’s bij Sirris en ik hebben gedaan om het JS2SF Transfer Technology Experiment (TTE) tot leven te brengen.

Wendbare productie

Een van de onderwerpen die we bespraken, was wendbare productie (agile production) in de maakindustrie en het soort uitdagingen waarmee kmo’s op dit gebied worden geconfronteerd. Het voornaamste probleem hier is transparantie, of het inzicht dat kmo's hebben over hun eigen productieprocessen. Om transparant te zijn, moet u weten wat er in de productie gebeurt, waarom het gebeurt, en deze inzichten vervolgens gebruiken voor verbeteracties op uw werkvloer. Zo kan uw productie responsiever worden, wat leidt tot een hogere productiviteit.

Een voorbeeld van hoe een transparante productie succesvol kan worden ingevoerd in een kmo is het JS2SF-project, waarbij Renier Natuursteen, dat CNC-machines gebruikt om hoogwaardige natuursteenproducten op maat te produceren voor de bouwsector, zijn productievloer wilde transformeren van een job shop tot een smart factory. De kmo kon daarbij rekenen op de hulp van Optidrive, een technologie-innovator gericht op gebruiksvriendelijke intelligente robots, en Sirris.

Het probleem van Renier Natuursteen was dat er tijdens het productieproces meerdere keren moet worden gesorteerd om verspilling bij het zagen van de steen tot een minimum te beperken. Manueel sorteren is tijdrovend, duur en zelfs gevaarlijk. Het is noodzakelijk, maar ook subjectief. Het idee van Optidrive was om robots te gebruiken voor een snellere foutloze sortering in het proces en om een sortering vanuit kwaliteitsoogpunt mogelijk te maken in een vroeg stadium van het productieproces.

Benieuwd naar wendbare productie, de uitdagingen ervan en het JS2SF-project? Lees dan zeker ons hele verhaal online of download het! (in het Engels)

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be