Launch House of Manufacturing

House of Manufacturing wordt trefpunt voor innovatie West-Vlaamse maakindustrie

Artikel
Walter Auwers

Sirris, Agoria, POM West-Vlaanderen en PTI Kortrijk stelden op 22 maart de nieuwbouw van House of Manufacturing en Technicum in Kortrijk voor in virtual reality. Als ontmoetingsplek voor de maakindustrie zal House of Manufacturing duurzame technologische innovatie stimuleren.

Eenmaal geopend kunnen bedrijven in House of Manufacturing terecht voor inspiratie, ondersteuning, advies, netwerking en ontwikkeling van talent op maat van hun industrie 4.0-uitdaging. Het aanpalende Technicum zal plaats bieden aan 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs, om hen voor te bereiden op een job in de maakindustrie. Zo wordt het aanbod van opleidings- en onderzoeksinfrastructuur en netwerk- en vergaderfaciliteiten voor ondernemingen, kennisinstellingen en opleidingspartners gebundeld. Het doel van de oprichters is House of Manufacturing te laten uitgroeien tot een open expertisecentrum voor technologische innovatie in de maakindustrie.

Expertise & advies

Sirris en Agoria beslisten midden 2021 om hun activiteiten in West-Vlaanderen verder uit te bouwen met als uitvalsbasis Kortrijk. “Wij kozen bewust voor deze locatie voor onze dienstverlenging aan West- en Oost-Vlaanderen. Bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning”, aldus Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. "Op deze campus West zijn alle betrokken actoren aanwezig. Van hieruit bestrijken we gemakkelijk de hele as Brugge-Kortrijk, zwaartepunt van de machinebouw- en mechatronicasector.”

Sirris-vestiging in West-Vlaanderen: "Distance matters"

In 2016 stichtte Sirris een vestiging in West-Vlaanderen, waar de maakindustrie historisch altijd al sterk aanwezig is geweest. Dit om niet alleen de zeer innovatieve bedrijven uit de provincie, die de weg naar Sirris eigenlijk al gevonden hadden, te kunnen bijstaan, maar ook om fysiek dichter bij de vele kleinere kmo's te zijn.

Herman Derache, managing directeur van Sirris: "Sinds we hier lokaal aanwezig zijn, kunnen we veel nauwer samenwerken in bedrijfsprojecten, en dit samen met de aanwezige actoren zoals Howest, UGent, KU Leuven, Flanders Make en POM West-Vlaanderen: we spreken van meer dan 50 projecten sinds 2016! Anderzijds hebben we in die periode in totaal meer dan 90 workshops, labobezoeken en netwerkevents gehouden, met een bereik van meer dan 2.500 bezoekers uit meer dan 400 verschillende bedrijven."

Onderzoek & ontwikkeling

Sirris vond een voorlopig onderkomen bij Howest in Kortrijk en komt nu thuis in het House of Manufacturing, samen met Agoria. Meer dan ooit kunnen bedrijven bij beide van onze organisaties terecht voor expertise & advies, onderzoek & ontwikkeling & innovatie, opleiding & onderwijs en meetings & events. De nieuwbouw geeft ons bovendien de gelegenheid naar de volgende versie van ons 'Industrie 4.0 Made Real Experience Center' te evolueren, met een focus op het thema ‘smart assembly’, specifiek gericht op de maakindustrie. In dit labo kunnen bedrijven terecht om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste technologieën rond slimme assemblage. De onderzoeksinfrastructuur stelt zich open voor bedrijven om nieuwe ideeën te testen, en om in co-creatie een beroep te doen op de expertise en de begeleiding van het partnernetwerk. Het partnerschap van Fabrieken voor de Toekomst werkt ook nauw samen met andere onderzoekslabo’s rond industrie 4.0.

Herman Derache: "Wat essentieel is voor de bedrijven, is de combinatie van expertise, knowhow en geschikte testinfrastructuur. Want zo kunnen bedrijven een proof-of-concept realiseren in een beperkt tijdsbestek, vooraleer ze hun finale investeringsbeslissingen nemen. Risico’s indekken, daar gaat het om, want innoveren blijft noodzakelijk, maar tegelijk risicovol."

De opening van House of Manufacturing is voorzien voor april 2024.

Lees het persbericht.

Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen), Jolyce Demely (Agoria), Herman Derache (Sirris) en Tim Claeys (PTI
Kortrijk), onthullen in virtual reality het gebouw van House of Manufacturing en Technicum

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be