4 oprichters leggen handen samen voor het nieuwe House of Manufacturing en Technicum in Kortrijk

House of Manufacturing: trefpunt voor innovatie in de West-Vlaamse maakindustrie

Press
Marie-France Rousseau

POM West-Vlaanderen, PTI Kortrijk, Agoria en Sirris stelden op woensdag 22 maart in virtual reality de nieuwbouw van House of Manufacturing en Technicum in Kortrijk voor. Als ontmoetingsplek voor de maakindustrie stimuleert House of Manufacturing duurzame technologische innovatie. Het aanpalende Technicum biedt plaats aan 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs om hen voor te bereiden op een job in de maakindustrie. 

Eenmaal geopend kunnen bedrijven in House of Manufacturing terecht voor inspiratie, ondersteuning, advies, netwerking en ontwikkeling van talent op maat van hun industrie 4.0-uitdaging. “We bundelen ons aanbod van opleidings- en onderzoeksinfrastructuur en netwerk- en vergaderfaciliteiten voor ondernemingen, kennisinstellingen en opleidingspartners”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Deze site is een nieuwe troefkaart voor onze Fabrieken voor de Toekomst, de werking van POM West-Vlaanderen die innovatie bij bedrijven stimuleert. We willen House of Manufacturing laten uitgroeien tot een open expertisecentrum voor technologische innovatie in de maakindustrie.”

Expertise & advies

Agoria en Sirris beslisten midden ’21 om hun activiteiten in West-Vlaanderen verder uit te bouwen met als uitvalsbasis Kortrijk. “Wij kozen bewust voor deze locatie voor onze dienstverlenging aan West- en Oost-Vlaanderen. Bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning”, aldus Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Op deze campus West zijn alle betrokken actoren aanwezig. Van hieruit bestrijken we gemakkelijk de hele as Brugge-Kortrijk, zwaartepunt van de machinebouw- en mechatronicasector.” 

Onderzoek & ontwikkeling

In het labo van Sirris kunnen bedrijven bij het experience center voor digital manufacturing terecht om hands-on ervaring op te doen met de nieuwste technologieën rond slimme assemblage”, aldus Herman Derache, managing directeur van Sirris. “Deze onderzoeksinfrastructuur stelt zich open voor bedrijven om nieuwe ideeën te testen, en om in cocreatie een beroep te doen op de expertise en de begeleiding van het partnernetwerk.” Het partnerschap van Fabrieken voor de Toekomst werkt ook nauw samen met andere onderzoekslabo’s rond industrie 4.0 zoals de Machinebouw & Mechatronicalabs. 

Opleiding & Onderwijs

Opleiding is een belangrijke hefboom om kennis en expertise te laten doorstromen naar bedrijven. “We verbinden bedrijven en opleidingspartners om via upskilling en reskilling talenten te ontwikkelen. PTI heeft zich met zijn campus Techniek & Design in Kortrijk intussen al stevig geworteld als de secundaire school voor makers, designers en technische wetenschappers”, zegt Tim Claeys, directeur van PTI Kortrijk. “Met Technicum zal de school beschikken over ateliers uitgerust met de allernieuwste technieken en uitrusting.” Dankzij het Europese programma UPSKILL worden ook nieuwe leermiddelen aangeschaft voor het volwassenonderwijs. Ook andere scholen en opleidingsverstrekkers kunnen van deze infrastructuur gebruik maken. 

De eerste lessen in Technicum gaan van start in het schooljaar 2023-2024. Opening van House of Manufacturing is voorzien voor april 2024. 

Meer info over House of Manufacturing & Technicum: 
Bert Vlaminck 
Cluster Developer Machinebouw & Mechatronica 
POM West-Vlaanderen 
E bert.vlaminck@pomwvl.be
T +32486472211

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be