Hoogtechnologische bewerkingen vragen om hoogtechnologische meettechnieken - 4.0 made real by Sirris

30 augustus 2019
Peter ten Haaf

Meten is weten. Dit is niet alleen belangrijk in de ontwikkelingsfase maar ook in de opschaling. Het is essentieel om de kwaliteit van het product te garanderen. Daarom investeerden we in een VK-X1100 ultraviolette confocale laserscanningmicroscoop.

 

Het geeft veel voldoening om te kunnen werken met hoogtechnologische apparatuur zoals de femtosecond laser waarmee via texturering nieuwe oppervlakeigenschappen kunnen worden gecreëerd. Maar je moet je creaties ook meten en hun kwaliteit beoordelen om de relatie tussen textuur en functionaliteit te bepalen. Meetcapaciteit is dan ook van cruciaal belang, niet alleen in de ontwikkelingsfase maar ook in de serieproductie, wil je kwaliteitsnormen handhaven en de functionaliteit van de onderdelen waarborgen.

 

Precies daarom hebben we geïnvesteerd in een VK-X1100 ultraviolette confocale laserscanningmicroscoop van Keyence. Deze nieuwe microscoop kan uiterst kleine details meten (hij heeft een resolutie in Z van 0,5 nanometer) en is uitgerust met een gemotoriseerde bediening en een module voor beeldsamenvoeging waarmee we ook grote oppervlakken haarscherp in beeld kunnen brengen. Deze combinatie is onontbeerlijk voor de kwaliteitsevaluatie van microgestructureerde oppervlakken op grote mechanische onderdelen. De microscoop zal een onmisbare schakel worden voor de kwaliteitsborging binnen ons nieuwe productiesysteem. Welkom in het team!

 

Sirris microscope

Deze blog is een onderdeel van onze campagne '4.0 made real by Sirris', om de haalbaarheid van 4.0-technologieën in de industrie aan te tonen.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be