Slimme productinnovatie

Hoe maakt u van uw slimme productinnovatie een succes?

11 mei 2023
Artikel
Pieter Beyl

Om bedrijven te helpen hun slimme productinnovaties te realiseren, hebben wij zo'n drie jaar geleden het collectieve project "Oriënteren en beslissen in slimme productexploratie" opgestart. Er is een reeks tools ontwikkeld waarmee bedrijven zich efficiënter en met meer succes kunnen oriënteren naar een slim productconcept. Hoe pakt u met de voorgestelde tools de belangrijkste uitdagingen van slimme productverkenning aan? Dat zal het centrale onderwerp zijn van een sessie op Advanced Engineering op 25 mei 2023 in Antwerp Expo.

In 2015 waren slimme producten en IoT een hype. Voorlopers wilden profiteren van deze IoT-technologie en begonnen toen productconcepten en demo's te bouwen. Mits wat kinderziekten in de begindagen werd de IoT-technologie in de loop der jaren volwassener en breder toegankelijk. De technologie op zich is echter zelden het echte knelpunt geweest voor bedrijven die de mogelijkheden voor slimme producten onderzochten.

Hobbelige weg naar succesvolle slimme producten

Dat komt omdat het uitbreiden van fysieke producten met slimme functionaliteiten, digitale diensten en data-gedreven oplossingen niet enkel en alleen gaat over het toevoegen van digitale technologie. Deze stap kan namelijk een transformerend effect hebben op het productaanbod, het bedrijfsmodel en de organisatie van een onderneming. Terwijl een groeiend aantal slimme producten met succes op de markt wordt gebracht, worstelen veel bedrijven nog met hun traject of hebben de mogelijkheden nog niet overwogen.

Tegen 2020 waren al te veel van die eerste productconcepten en demo's na enkele jaren in de kast beland. Te weinig interesse bij klanten, te dure ontwikkelingen en geen duidelijk zicht op de te nemen stappen, zijn slechts enkele van de obstakels waarmee die bedrijven werden geconfronteerd. Daarom hebben Sirris en Imec, met de steun van VLAIO, een collectief project 'Oriënteren en beslissen in slimme productexploratie' opgezet, met als doel bedrijven te helpen zich efficiënter en met meer succes te oriënteren bij hun verkenning van slimme producten.

Ondersteunende tools om slimme productinnovatie te versterken en risico’s te beheersen

In de loop van het driejarige project hebben Sirris en imec ondersteunende tools ontwikkeld voor bedrijven die overwegen of van plan zijn hun producten slim(er) te maken. Deze tools ondersteunen bedrijven om sneller tot een beter slim productconcept te komen door gebruik te maken van:

  • Concrete slimme productscenario's die met succes zijn toegepast in bestaande slimme productinnovaties: een inspiratiegids, een aanpak om relevante en waardevolle ideeën te identificeren, en een methodologie om de market fit te valideren ter ondersteuning van de productstrategie en het product management.
  • Een gestructureerde verkenningsaanpak voor de evaluatie van de haalbaarheid van slimme productopties vanuit technologisch en zakelijk oogpunt: een maturiteitsscan, een instrument voor productopvolging en een reeks richtlijnen en templates, gebaseerd op standaarden uit systems engineering.
  • Een strategie om proofs-of-concept te gebruiken voor risicobeheer en validatie: een aanpak die de verschillende activiteiten identificeert om een slim productconcept te verkennen en te valideren, en aanbevelingen voor de technologische ontwikkeling van slimme producten.

De projectresultaten werden naar de doelgroep gebracht via webinars, masterclasses en individuele coachings en bereikten meer dan 165 bedrijven. In 43 cases bij bedrijven zijn de methodes en inzichten verder geïmplementeerd via haalbaarheidsstudies en/of ontwikkelingsprojecten.

Afsluitend seminar en verdere toekomst

Een samenvatting van de projectresultaten en inzichten wordt gepresenteerd in 'How to make your smart product innovation a success?' op 25 mei 2023 op Advanced Engineering in Antwerp Expo. In deze afsluitende sessie van het project leert u over de belangrijkste uitdagingen van slimme productexploratie en hoe u kunt profiteren van de ondersteunende tools. De tools en individuele ondersteuning door Sirris en imec blijven beschikbaar, ook voor bedrijven die morgen met hun verkenning van slimme producten willen beginnen.

Interesse om deel te nemen aan 'How to make your smart product innovation a success?' op 25 mei? U kunt zich hier inschrijven voor het evenement en voor de specifieke sessie.

Meer info over het collectieve project 'Oriënteren en beslissen in slimme productexploratie' is te vinden op de projectpagina.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be