Hoe het controlesysteem POLCA uw productie versterkt

08 september 2020
Pascal Pollet

POLCA is een mensvriendelijk op kaarten gebaseerd visueel productiecontrolesysteem dat de orderstroom op de werkvloer in goede banen leidt. Het productiecontrolesysteem is vooral geschikt voor high-mix/low-volume en op maat gemaakte producten.

POLCA, wat staat voor Paired-cell Overlapping Loops of Cards with Authorization, is een op kaarten gebaseerd visueel controlesysteem dat de orderstroom op de werkvloer in goede banen leidt: bij elke bewerking controleert het welke volgende taak moet worden uitgevoerd om de leveringsdoelstellingen te halen. POLCA zorgt ervoor dat de stroomopwaartse productiestappen hun capaciteit effectief benutten door taken uit te voeren die stroomafwaarts nodig zijn; tegelijk kan men hierdoor overdreven work-in-process (WIP) voorkomen wanneer zich onverwachts bottlenecks voordoen.

Op die manier blijven de taken vlot door de fabriek stromen en kunnen de managers, toezichters en planners oplossingen voor problemen ontwaren in plaats van te verdwalen in de complexiteit.

POLCA is vooral geschikt voor bedrijven die high-mix/low-volume producten en producten op maat fabriceren, waarvoor kanbansystemen niet goed werken. Dergelijke bedrijven kampen vaak met lange doorlooptijden, late leveringen en dagelijkse versnelde afhandelingen. POLCA heeft in deze bedrijven al voor indrukwekkende resultaten gezorgd, zoals onder meer een daling met 50-75% in de voorraden en de doorlooptijen, en een verbetering van de stiptheid van de leveringen tot ruim 98%.

Hoe kan POLCA uw productie versterken?

POLCA bouwt voort op de capaciteiten van de mens in het systeem
Veel softwarematige planningsystemen houden er geen rekening mee dat mensen zich in het systeem moeten inwerken en het ondersteunen. Dit heeft geleid tot inefficiënte of mislukte implementaties. Uit de ervaring met heel wat bedrijven blijkt daarentegen dat mensen in de frontlinie graag met POLCA werken en er mee helpen voor zorgen dat het systeem goed werkt.

POLCA is gebouwd op cellen, teams en eigen zeggenschap
Veel bedrijven implementeren cellen en zetten werkvloerteams op die zeggenschap hebben over hun eigen zones. POLCA bouwt niet alleen verder op deze structuur maar wendt het ook aan om de prestaties van deze teams te verbeteren. Bovendien ondersteunt het ook een betere coördinatie en samenwerking tussen de verschillende teams op de werkvloer.

POLCA haalt de dagelijkse stress weg uit complexe taken
Werknemers leren dat ze dankzij de visuele signalen van POLCA snel kunnen inspelen op gebeurtenissen op de werkvloer, zoals bottlenecks, tekorten aan onderdelen en versnelde afhandelingen voor klanten, zonder te verdwalen in de complexiteit. Problemen worden uit de weg geruimd, waardoor managers en toezichters meer tijd hebben om op strategische verbeteringen te focussen in plaats van dagelijks brandjes te blussen.

Kers op de taart: POLCA is simpel
Om POLCA te gebruiken is geen complexe software-implementatie vereist: het kan zonder ERP-systeem worden gebruikt of een bestaand ERP-systeem naadloos aanvullen.

Online masterclass

Op 14 oktober organiseert Sirris een online masterclass over POLCA, met Rajan Suri, de grondlegger van QRM en POLCA.

Inhoud van deze masterclass:

  • De noodzaak van een nieuwe controlestrategie: u komt te weten waarom ERP/MRP- en kanbansystemen niet goed werken in omgevingen met low-volume- of maatproducten.
  • POLCA begrijpen: u leert de eenvoudige regels die dit op kaarten gebaseerde systeem aansturen, alsook de operationele voordelen die eruit voortvloeien
  • Computersimulatie: u ervaart hoe POLCA werkt in een typebedrijf aan de hand van deze visuele voorstelling.
  • Overzicht van een nieuw boek rond POLCA: u krijgt een 'rondleiding' van het nieuwe boek van Suri, met tips over het gebruik ervan om uw POLCA-systeemontwerp en implementatie te ondersteunen.
  • Industriële casestudies: u krijgt praktische voorbeelden te zien van de effectiviteit van POLCA voor bedrijven in uiteenlopende industrietakken in de VS, Canada en Europa.

Meer weten over deze online masterclass? Raadpleeg onze agenda!

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be