Group Nivelles verkort de doorlooptijd op kantoor

16 september 2021
Pascal Pollet

Group Nivelles NV, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in badkamers en afvoersystemen, verdeelt zijn producten zowel in België als internationaal, en werkt voortdurend aan zijn groei en de verbetering van zijn processen en producten. Het bedrijf had gemerkt dat de doorlooptijd voor nieuwe maatwerkbestellingen te lang was en wilde deze verkorten.

Group Nivelles NV, met vestiging in Gingelom, is een fabrikant van badkamermeubelen, vaste wastafels, douches en panelen, en afvoersystemen. Het bedrijf telt ongeveer 50 werknemers en verkoopt zijn producten aan bekende distributeurs, onder wie Van Marcke, Lambrechts, Sax, Desco en Facq. Het is gespecialiseerd in de productie van maatwerkbestellingen, in kleine series.

Het bedrijf had gemerkt dat zijn doorlooptijd voor nieuwe maatwerkbestellingen te lang was, waardoor het projecten kwijtraakte. De totale doorlooptijd voor een order bedroeg standaard ongeveer 8 weken, waaronder een doorlooptijd op kantoor van ongeveer 4-5 weken. De productie van maatwerkbestellingen is vrij complex en vereist extra kantoorwerk, zoals het maken van aangepaste tekeningen en een werkvoorbereiding voor elke order. Bij het kantoorproces waren meerdere afdelingen betrokken. De backoffice verkoop moest tekeningen aanvragen bij een ontwerper en die door de klant laten beoordelen. Verder moesten onder meer een materiaalstaat (BOM), een staat van werkvolgorde (BOM) en CNC-programma's worden aangemaakt door de afdeling werkvoorbereiding. Al deze stappen en opleveringen verlengden de doorlooptijd. Wanneer de klant een wijziging vroeg, begon de cyclus opnieuw, waardoor de doorlooptijd nog langer werd.

Automatisering op kantoor

De lange doorlooptijden op kantoor werden veroorzaakt door de handmatige verwerkingsstappen en de opleveringen. De handmatige verwerkingsstappen werden grotendeels geautomatiseerd en de opleveringen weggewerkt, door gebruik te maken van een productconfigurator en door de informatie-eilanden met elkaar te verbinden. Het bedrijf gebruikt Korpus (Vlecad) als CAD/CAM-systeem en Ridder als ERP-systeem. Deze systemen waren niet gekoppeld. De koppeling van deze IT-systemen aan een API (Application Programming Interface) was essentieel om de prestaties te verbeteren.

Toen deze systemen eenmaal waren gekoppeld, werd een verbeterde workflow haalbaar. De backoffice is nu in staat om de binnenkomende offerteaanvragen en de nieuwe orders volledig te verwerken, te beginnen met de gegevensinvoer in de productconfigurator in Ridder. De informatie in de productconfigurator wordt vervolgens automatisch overgezet naar Korpus, dat automatisch een tekening, een BOM en een BOL genereert. De backoffice kan de klant dan meteen de nodige informatie verstrekken. Bovendien genereert Korpus de zaagplannen en CNC-programma's, en stuurt deze informatie onmiddellijk door naar de productie. Deze oplossing werd met succes geïmplementeerd dankzij de vruchtbare samenwerking tussen Group Nivelles en zijn IT-integrator Jorosoft.

Van vijf weken naar één dag

Het nieuwe proces biedt tal van voordelen. De backoffice heeft de volledige controle over het hele proces en is niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van iemand van de werkvoorbereiding. Alle knowhow wordt geïntegreerd en rechtstreeks in digitale systemen opgeslagen. Daardoor kan de doorlooptijd op kantoor drastisch worden teruggebracht van 4-5 weken tot slechts één dag. Tegelijk heeft deze automatisering het aantal verwerkingsfouten verminderd en capaciteit vrijgemaakt op de afdeling werkvoorbereiding, die nu voor nieuwe projecten kan worden ingezet.

Door de doorlooptijden te verkorten, kan een bedrijf groeien en veel indirecte kosten besparen. De Quick response manufacturing (QRM) productiestrategie maakt dit mogelijk voor bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving. Vanaf 12 oktober (Gent) en 21 oktober (Diepenbeek) organiseren we een volgende QRM-trainingcylus (in het Nederlands). Op 13-14 oktober gaan de najaarssessies van de QRM Silver course van start in Limonest, Frankrijk (in het Frans).

Dit project is uitgevoerd met de steun van het Interreg-project QRM4.0.Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be