offshore wind farm

FOD Economie breidt komst offshore windturbinepark voor via kennisvergaring met masterclass offshore wind

Case
Pieter Jan Jordaens
Ozlem Ceyhan Yilmaz

Na het eerste offshore turbinepark in de Noordzee, voor de oostelijke Belgische kust, is nu ook een tweede parkzone in volle ontwikkeling, meer westelijk gelegen en verder van de kust. Het nieuwe park kreeg de naam ‘Prinses Elisabethzone’ mee. Het gebied, dat in het Marien Ruimtelijk Plan 2020-2026 werd ingekleurd, is 281 km² groot en omvat er alle parken die er tussen 2020 en 2030 worden gebouwd. De capaciteit van de geplande windmolens bedraagt 1,75 GW, waardoor de capaciteit aan hernieuwbare energie op zee zal verdubbelen.

Er wordt werk gemaakt van voor- en veldstudies, toewijzing van de tenders voor de domeinconcessies aan projectontwikkelaars en de bouw van het park. De FOD Economie is hiervoor verantwoordelijk en gaf een speciaal team de opdracht zich als voorbereiding in de materie te verdiepen. Het team diende zich te informeren over de huidige state-of-the-art en de innovatietrends in de markt van de offshore windenergie en wou expertise-inzicht in de aandachtpunten. Hiervoor kwam men te rade bij de experts van het OWI-Lab, de expertisesamenwerking tussen Sirris, VUB en UGent rond onshore en offshore windenergie. Er werden verschillende modules opgezet: rond wind-resources, aerodynamica en turbulenties, bodemvoorwaarden en geotechniek, offshore funderingen en structurele integriteit, en een algemene sessie rond innovatie in de sector. Verschillende leden van het team werden uitgebreid geïnformeerd tijdens deze op maat gemaakte masterclass die een volledige dag in beslag nam. Ook de Sirris-experts binnen het OWI-Lab namen een deel van deze masterclass voor hun rekening (wind resources, aerodynamica en turbulenties en de module innovatie), en deelden hun kennis, ervaring en knowhow rond offshore windenergie.

Zo kon het team van de FOD Economie grondig geïnformeerd en geïnspireerd zijn taak aanvatten en zal de uitwerking van de nieuwe tenderprocedure kunnen worden gestart. Dit met als doel de toewijzing van de domeinconcessies voor de bouw en exploitatie in de nieuwe concessies zone richting 2025-2026.

Auteurs

Profile picture for user ozlem.ceyhan@sirris.be
Ozlem Ceyhan Yilmaz

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be