Factory 4.0 loopt op zijn einde, ondersteuning van bedrijven niet!

Bart Verlinden
Christophe Michiels
Filiep Vincent

 

 

 

 

Binnen het Interreg-project Factory 4.0 begeleidden de partners uit Noord-Frankrijk, Wallonië en West-Vlaanderen bedrijven bij het versneld transformeren naar een fabriek van de toekomst. Het project wil zo bijdragen aan de economische mutatie van het grensgebied, ook na het beëindigen ervan.

De voorbije jaren werkte Sirris binnen het Interreg-programma France-Wallonie-Vlaanderen samen met verschillende partners om in de grensregio België-Frankrijk bedrijven te ondersteunen bij hun transformatie naar 'fabrieken van de toekomst'.

Methodiek

In samenwerking met de verschillende partners werd een grensoverschrijdende methodiek uitgewerkt om bedrijven stapsgewijs te begeleiden bij hun transformatietraject. De eerste stap hierbij is een verkennende scan die toelaat om de huidige situatie kritisch te bekijken en vooral ook te identificeren welke pijnpunten/opportuniteiten best eerst worden aangepakt. Vervolgens kan dan samen met de expert een actieplan uitgewerkt worden. Onder meer V&V Engineering doorliep een dergelijk traject.

Slimme assemblagelijn

Naast het uitwerken van de methodiek voor het opstellen van een transformatieplan, werd tijdens het Factory 4.0-project sterk ingezet op het uitbouwen van inspirerende demonstratoren in het applicatielabo van Sirris in Kortrijk. Het paradepaardje was een slimme assemblagelijn die aantoont hoe verschillende Industrie 4.0-technologieën zinvol ingezet kunnen worden om operatoren te ondersteunen tijdens de uitvoering van hun taken. Ondermeer collaboratieve robots en digitale werkinstructies werden geïntegreerd in de lijn. Tijdens het project werden trouwens regelmatig nieuwe technologieën geïntegreerd in deze lijn.

Er werden verschillende workshops en events georganiseerd om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken en vooral ook zelf aan de slag te gaan met deze technologieën. Net voor de zomerperiode werd het eindevent georganiseerd. Meer dan 140 bedrijven namen deel aan dit online event.

Het project loopt dan wel eind september 2020 af, maar de projectpartners willen graag de bedrijven verder ondersteunen. Zit u dus met vragen over Industrie 4.0 en wilt u als bedrijf transformeren? Neem contact met ons op!

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be