Doorgedreven innovatie bezorgt Terumo Factories of the Future Award

09 maart 2022
Artikel
Jan Kempeneers
Walter Auwers

Op de uitreiking van de Factory of the Future Awards op 17 februari kreeg ons land er zes nieuwe Factories of the Future bij. Met deze award willen de initiatiefnemers de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België aanduiden. We stellen u voor aan een van de winnaars: Terumo, producent van medisch materiaal uit het Leuvense Haasrode.

In Haasrode, waar zich de Europese hoofdzetel van Terumo bevindt, worden jaarlijks ca. 800 miljoen injectienaalden of injectieoplossingen geproduceerd, naast katheders en benodigde accessoires. De vestiging maakt deel uit van een Japanse groep die kan bogen op 100 jaar ervaring in dit domein. Hier in Europa is de multinational actief sinds 1971 en kan rekenen op in totaal 1.500 werknemers, verspreid over Europa, waarvan 750 werkzaam in Haasrode.

Producten op maat

In het verleden concentreerde Terumo zich vooral op de productie van generieke producten voor de ziekenhuisbranche. Om als Europese productievestiging relevant te blijven, veranderde Terumo de afgelopen jaren van strategie. Ze focuste bewust op de B2B-markt, met specifiek ontwikkelde producten. Vandaag heeft het de overstap gemaakt naar de B2B-markt met producten aangepast aan de noden en behoeften van de klanten via end-to-end engineering.

Om deze vergaande personalisatie mogelijk te maken, investeerde het bedrijf in een flexibel machinepark dat automatisatie combineert met doorgedreven datacaptatie.

Innovatie op diverse vlakken

Voor de realisatie van de vooropgestelde langetermijnstrategie koos Terumo ervoor een aantal technische speerpunten te installeren, zoals cobots en de digitale link tussen de machines en een nieuw machineplatform. Dit technologische machineplatform bleek een hele uitdaging. Niet alleen omdat het de machines flexibel moest maken, maar omdat ook de manier waarop de machine wordt ontwikkeld en geïnstalleerd moest worden herzien. Innovatie hier betekent dat de machines met elkaar worden verbonden, zodat alle belangrijke parameters worden gecentraliseerd en beschikbaar zijn in een 'data-lake'.

Om meer wendbaarheid te creëren in productie werden ook de interne structuren en processen herbekeken, waarbij medewerkers veel meer eigen verantwoordelijkheid kregen. Binnen de teams op de productievloer organiseren de werknemers alles zelf. Realisatie van de te halen doelstellingen vanuit de huidige positie en interne communicatie zijn hierbij prioritair. Dit door middel van cross-functionele en zelfsturende teams. Digitale tools worden volop ingezet voor dashboards en overzichten, en om medewerkers te ondersteunen in hun opleidingstraject. Op die manier staat de mens centraal binnen Terumo.

Factories of the Future stuwen duurzame welvaart

De langetermijnstrategie die Teruro dankzij flexibele automatisatie en doorgedreven datacaptatie kon realiseren, was een van de redenen waarom het bedrijf recent de titel van Factory of the Future in de wacht sleepte. Het project 'Factories of the Future' werd in 2015 gelanceerd door Sirris en Agoria, om maakbedrijven te ondersteunen en de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Dit in samenwerking met verschillende partners, waaronder essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences. Met resultaat, zo blijkt uit een bevraging: de ondertussen 48 titelhouders boekten tussen 2015 en 2020 meer groei in productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie.

Op 17 februari 2022 kregen zes bedrijven de award voor het eerst. In Vlaanderen gaat het om constructiewerkhuizen Stas in het West-Vlaamse Waregem, de Vlaams-Brabantse productiesite van medische producten van Terumo Europe in Leuven, de Limburgse bordenbouwer P&V Panels in Heusden-Zolder en ZF Wind Power in Lommel. Wijnkurkenbedrijf Vinventions uit het Luikse Thimister-Clermont en farmabedrijf Takeda Belgium uit het Henegouwse Lessen zijn de Waalse bedrijven. De winnaars ontvingen hun award uit handen van de Vlaamse en Waalse viceminister-presidenten Hilde Crevits en Willy Borsus.

Acht andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en E.D.& A. in Turnhout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en AISIN Europe (voordien AW Europe) in Saint-Ghislain. In totaal bestaat de groep Factories of the Future vandaag uit 48 bedrijven.

Factory of the Future Roadshow 2022

Wat kunt u leren van een Factory of the Future als Terumo? Tijdens een virtueel bezoek aan deze producent van medical devices krijgt u inspiratie voor uw eigen innovaties! Dit via open en eerlijke communicatie met het gastbedrijf en met een belangrijke partner waarmee het zijn transformaties realiseert. Grijp uw kans en schrijf u in voor het virtuele bezoek aan Terumo op 17 maart, van 13:00 tot 16:00. U ontvangt een Teams-link enkele dagen voor het evenement.

Even binnenkijken bij Terumo kunt u hier:

 

Klik hier voor meer info over de winnaars.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be