Digital-Product-Passport

Digitale productpaspoorten zijn belangrijk voor onze circulaire economie

18 april 2023
Artikel
Thomas Vandenhaute
Stefan Milis

Materiaalpaspoorten verschaffen informatie over alle gebruikte grondstoffen, processen en componenten van uw product, waarmee het in de toekomst veel makkelijker wordt om het product te hergebruiken of de materialen zo goed mogelijk te recycleren. Via de Europese regelgeving zal dit in de komende jaren in vele industriële sectoren worden verplicht. Deze data is bovendien de basis voor het bepalen van de duurzaamheid van uw product. Daarom kan u er als kmo best tijdig mee starten.

Wat is een materiaalpaspoort of digitaal productpaspoort?

Consumenten, partners in de waardeketen en regelgevers verwachten toenemend een transparant inzicht in de circulariteit en duurzaamheid van producten en diensten. Het digitaal product of materiaalpaspoort geeft onder andere antwoord op volgende vragen: Wat zit er in dit product? Waar komen de materialen vandaan? Hoe werd het geproduceerd? Waar lever ik het in na gebruik? Hoe wordt het zo goed mogelijk verwerkt voor hergebruik? Hierdoor kunnen klanten geïnformeerde aankoopbeslissingen nemen, kan informatie in de toeleveringsketen worden doorgegeven en kan men producten gemakkelijker repareren, remanufacturen of hoogwaardig recycleren. Het stimuleert duurzame producten en productie en ondersteunt bedrijven om waarde te creëren via op service gebaseerde circulaire bedrijfsmodellen.

Digitale product- of materiaalpaspoorten:

  • verschaffen transparante informatie over de gebruikte materialen en processen van een product doorheen zijn levenscyclus,
  • vergezellen een product op zijn gehele reis door de circulaire keten,
  • maken de overgang naar een circulaire economie mogelijk en verhogen daarmee de materiaal- en energie-efficiëntie, verlengen de levensduur van producten en optimaliseren het product- en materiaalgebruik
  • verhogen de transparantie, traceerbaarheid en consistentie voor elke speler doorheen de waardeketen,
  • kunnen bedrijven ondersteunen om duurzaamheidsindicatoren en -claims te monitoren en te rapporteren,
  • kunnen geïnformeerde, milieubewustere beslissingen ondersteunen om een meer duurzaamheid in ontwerp, productie en consumptie te creëren.

Wat is de status van digitale productpaspoorten?

De recente Europese verordening inzake eco-design van duurzame, circulaire producten (ESPR) brengt een digitaal productpaspoort een flinke stap dichterbij. Voor alle gereglementeerde producten zal een digitaal productpaspoort op een eenduidige wijze informatie over hun kenmerken, productie en gebruiksfase omvatten. Bedrijven die in Europa producten op de markt brengen zullen geleidelijk aan moeten voldoen aan de DPP-verordening. De invoering van de regelgeving rond digitale productpaspoorten is nog in de beginfase. Zoals je kan verwachten is de informatie omvat in een digitaal paspoort sterk afhankelijk van het type product. Elke sector moet in kaart brengen welke stappen bedrijven moeten zetten om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Het digitale productpaspoort is momenteel al concreet in de regelgeving rond batterijen, waarbij het verplicht is dat alle grote batterijen over een unieke code beschikken die informatie bevat over de gebruikte materialen, het gebruik, … om op het einde van de levensduur te bekijken of en hoe deze kan hergebruikt of gerecycleerd worden.

Waarom nu al actie ondernemen?

Ondanks een aantal uitdagingen en onzekerheden hebben bedrijven er baat bij zich nu voor te bereiden op de invoering van digitale paspoorten. Voorlopend op de regelgeving worden bedrijven nu al geconfronteerd met uitdagingen die een materiaalpaspoort kan ondersteunen. Voor vele kmo’s zal de vraag naar informatie over de duurzaamheid van hun projecten vanuit voorlopende grote bedrijven sneller komen dan de regelgeving.

Het beheer van productinformatie is de sleutel voor het opstarten met een materiaalpaspoort. Deze data is bovendien ook zeer waardevol voor het bepalen van de ' Product Environmental Footprint' (PEF), op basis van een levenscyclusanalyse (LCA). Daarom kunnen ook kmo’s nu al best opstarten met het afwegen welke informatie moet opgenomen worden, het verzamelen van beschikbare productgegevens en het invullen van de hiaten.  Technologie en tools bestaan om een effectief een materiaalpaspoort te implementeren.

Samenwerken om deze stap te realiseren?

Hebt u hierover vragen of wordt u nu al geconfronteerd met deze uitdaging ? Neem contact met ons op: samen kunnen we bekijken hoe u te ondersteunen bij het verzamelen en het opstellen van de informatie voor uw digitaal materiaalpaspoort.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be