Circulaire economie, uit de praktijk gegrepen

Artikel
Arantxa Penninger

Circulaire economie en circulariteit zijn tegenwoordig overal, maar blijken toch nog vaak te vage begrippen voor bedrijven. Hoe zet je de theorie om in de praktijk, dat blijft een grote vraag. Met het event ' Circulariteit in praktijk gebracht' op 6 juni 2023 wil Sirris meer duidelijkheid scheppen.

Eens de interesse gewekt, blijkt de volgende stap vaak een wirwar aan kansen en hinderissen, een kluwen aan oplossingen en valkuilen, een mijnenveld aan mogelijke investeringen en potentiële inkomsten. Er zijn ook geen juiste of foute manieren om te starten met circulaire initiatieven. Bij Sirris krijgen we dan ook heel wat terugkerende vragen tijdens onze events en netwerken:

  • Is circulariteit ook belangrijk voor mijn bedrijf?
  • Ik hoor veel over circulaire economie, maar wat is dat nu echt? Ben ik daar als bedrijf iets mee of is het een hype?
  • Ik wil de circulariteit in mijn bedrijf wel verbeteren, maar hoe begin ik daaraan?
  • Als ik start met een actie, hoe weet ik dat ik dat die ook zinvol is en iets bijdraagt aan de circulariteit en duurzaamheid?
  • Circulariteit is "allemaal goed en wel", maar wij werken met composieten, vluchtige organische stoffen, ... en dus vallen we uit de boot. Zijn er ook kansen voor bedrijven als het onze of zijn er alleen bedreigingen?

Circulair in woord en daad

In zijn keynote-speech gaat Stein Janssens van Vlaanderen Circulair in op het 'waarom' van de circulaire transitie: waarom zouden bedrijven de evolutie naar een circulaire economie overwegen, exploreren en in de praktijk brengen? Wat kan het hen – nu al en op langere termijn – opleveren? Wat zijn toekomstige trends waarvoor de circulaire economie (een deel van) de oplossing is? Stein Janssens brengt zijn rijke industriële ervaring met circulaire economie en de vele inzichten die hij als medewerker bij Vlaanderen Circulair recent opdeed in zijn talrijke contacten met bedrijven en andere stakeholders.

Tijdens het event leggen we de focus op twee kanten van circulariteit. Daarom kunt u tijdens het event kiezen uit twee ‘tracks’:

  • In Track 1 bekijken we de circulaire economie en hoe er als bedrijf mee te starten vanuit een brede insteek. Geen theorie hier, maar circulariteit in het echt. Ook 'zonder' een plan, maar wel met een doel, kunt u van start gaan. We leggen uit hoe u inschat of uw acties zinvol zijn en hoe u al van bij het begin kunt inschatten of uw eco-impact zal of kan dalen. We illustreren dit onderdeel met een case in remanufacturing.
  • Track 2 vertrekt vanuit een technologische insteek. Meteen de diepte in, wat mogelijk is als u al weet wat de uitdagingen zijn of als er op dat domein de meeste drive is in uw organisatie. Daarna kunt u nog altijd de stappen vooruit kaderen in een bredere aanpak en visie.

Wat met de praktijk? We plannen een lab tour. Tijdens deze rondleiding door ons testlabo kunt u zelf zien hoe we in de praktijk testen en validaties uitvoeren. We exploreren  oplossingen die de levensduur van producten kunnen verhogen. We experimenteren met het opwaarderen van nevenstromen in composieten en valideren bio-gebaseerde coatings waarvan sommige zelf performanter zijn dan de huidige standaard coatings. We testen de  recycleerbaarheid van gecoat papier om na te gaan of dit een circulair alternatief voor kunststof verpakkingen kan zijn.

Naar huis met deze take-aways

U verlaat dit leerrijke event niet met lege handen. Wat neemt u mee aan het einde van de dag?

  • Kennis, waarmee ook u kunt bijdragen aan de circulaire economie als u in een maakbedrijf werkt, dat klaar is om de stap te zetten. U kunt starten vanuit het brede beeld of vanuit een technologische visie.
  • Connecties. U leert gelijkgestemde en enthousiaste vakgenoten van andere maakbedrijven kennen. Dit helpt u met mogelijke samenwerkingen en bovenal geeft het u het nodige vertrouwen om een volgende stap te zetten.  U maakt ook kennis met de Sirris-experts in circulaire economie, die u graag helpen met uw toekomstvisie- en plannen.  
  • Een concreet idee en een volgende actie. En lukt het desondanks toch niet meteen? Dan bent u al in contact met de juiste mensen om u te helpen een vervolgstap te zetten.

Kunt u niet wachten om erbij te zijn? Schrijf u dan snel in voor het evenement 'Circulariteit in praktijk gebracht' op 6 juni 2023 in de Sirris-site in Heverlee!

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be