Large climate test chamber

Grootste klimaatkamer in Europa

Onze klimaatkamer testfaciliteit wordt door Belgische & internationale OEM’s en componentleveranciers uit verschillende industriesectoren gebruikt voor het testen en valideren van grote en zware elektromechanische machines in extreme klimaatomstandigheden, van arctische koude tot woestijnhitte. In de grote klimaatkamer, één van de grootste in Europa, worden er extreme temperaturen, temperatuurcycli, vochtigheid en belastingen met infrarood zonlicht gesimuleerd.

Labogegevens

Verantwoordelijkheid:
Pieter Jan Jordaens

Heeft u een vraag?

Stuur ze door naar pieterjan.jordaens@sirris.be

Locatie

Port of Antwerp | Muisbroeklaan portquay 482
2030 Antwerpen
België

Unieke klimatologische test infrastructuur op maat van de industriële behoeften

Onze grote klimaatkamer werd ontworpen met een aantal unieke eigenschappen om bedrijven uit verschillende sectoren te ondersteunen bij het testen van prototypes die moeten werken in extreme omgevingen wereldwijd.

Grootte

De grote binnenafmetingen (10,6 m x 7 m x 8 m testruimte) en een gewichtscapaciteit van meer dan 150 ton maken het mogelijk om zware machines te testen of meerdere prototypes in één testsessie te valideren. De klimaatkamer is geïnstalleerd op een breakbulkterminal in de haven van Antwerpen. Dit zorgt voor een vlotte logistiek via water-, spoor- en landwegen en maakt het voor onze internationale klanten gemakkelijker om de gerichte proefstukken te laden en te lossen. 

Temperatuur

Testtemperaturen kunnen variëren van -60 °C tot +60 °C, waardoor we alle omgevingstemperaturen die voorkomen op aarde kunnen testen onder gecontroleerde omstandigheden en, dit met een hoge precisie van ±1K.  Door het geïnstalleerde koelvermogen kan 250 kW aan hitte gecompenseerd worden  bij -20 °C, 30kW bij -60 °C. Het grote koelvermogen laat ook een snelle omgevingskoeling toe van +60 °C naar -40 °C in één uur. Perfect voor het valideren van bijvoorbeeld koud opstartgedrag en het functioneel testen van prototypes in een koud klimaat. 

Vochtigheid

Het laboratorium is ook uitgerust voor het uitvoeren van luchtvochtigheidstests en droge hitte testen in een scala van ±2%RH tot ±95%RH. Bovendien biedt het laboratorium ook een Solar infrarood hitte array met gemiddelde irradiatie van 1120W/m2 voor de simulatie van infrarood zonnewarmte, software voor het programmeren van thermische cycli, luchtafvoersystemen voor voertuigentesten, luchtventilatoren, een thermische camera en gerichte data-acquisitie systemen ter beschikking om zo  one-stop-shop klimaatkamer testen te kunnen uitvoeren.  

Validatie van extreme werkomstandigheden voor verschillende industrieën

Vaak moeten verschillende machines, zoals windturbine-onderdelen, off-highway voertuigen, machines voor bouw en mijnbouw, elektrische stroomnetinfrastructuur, componenten voor de lucht -en ruimtevaart en defensieuitrustingen, in staat zijn om te overleven en te werken in extreme temperaturen en klimaatomstandigheden. Dit kan -afhankelijk van het toepassinggebied- variëren van arctische koude tot tropische warmte en droge woestijnhitte. Wij bieden een uniek testlabo voor het testen en valideren van dergelijke machines in alle mogelijke klimaatomstandigheden op aarde, om zo een betrouwbare werkingen te garanderen. 

Machines in de  mijnbouw in Noord-Siberië, maar ook windturbines  in Canada bijvoorbeeld, moeten temperaturen trotseren die in sommige extreme gevallen kunnen zakken tot -60 °C. Anderzijds moeten zonne-energiecentrales  of bouwuitrustingen in gebieden zoals India, Australië en het Midden-Oosten zodanig worden ontwikkeld dat ze een omgevingstemperatuur kunnen verdragen die kan stijgen tot +55 °C of meer. De HVAC van dergelijke zonnekrachtcentrales, en het rijcomfort van off-highway voertuigen, meebepaalde de airco in dergelijke hete omgevingen, worden dan belangrijke thema’s voor fabrikanten van dergelijke machines. Voor dergelijke buitengewone werkomstandigheden zijn specifieke test- en validatiemethoden nodig om aan de eisen van de klant te voldoen.  

Naast deze unieke testinfrastructuur en de bijhorende testdiensten, kunnen onze laboratorium en testingenieurs ook extra adviesondersteuning bieden voor: 

 • Test planning en experiment design m.b.t. klimaatkamer testen
 • Test engineering
 • Thermische modellering & simulatie, ondersteuning voor Model validering

Welke soorten machines kunnen we testen?

Off-highway voertuigen

(mijnbouw, bouw, landbouw, bosbouw, defensie, ...)

Windenergie applicaties

Energie- en netinfrastructuur

Lucht- en ruimtevaarttoepassingen

Defense

Industry

OWI LAb experts voor testopstelling bij koude testen in Sirris' grote klimaatkamer

Erkende testnormen en richtlijnen voor test- en validatie doeleinden in de grote klimaatkamer:

 • Guideline DNVGL-RP-0363 - Extreme temperatuur condities voor wind turbines
 • Guideline DNVGL-OS-A201 - Winterklaar maken voor koude klimaat operaties
 • NEN-EN-IEC 60068-2-1 (koud)
 • NEN-EN-IEC 60068-2-2 (droge hitte)
 • NEN-EN-IEC 60068-2-14 (temperatuurswijziging / thermische cycli)
 • Cast resin transformers testing ; class C1 (-5 °C) ; C2 (-25 °C) ; C3 (-45 °C); C4 (-60 °C)
 • NEN-EN-IEC 60068-2-30 (vochtige warmte)
 • ISO 19897 (condities van ijsvormingstesten met betrekking tot scheepsbouw & mariene structuren)
 • Thermische schoktest volgens IEC-60076-11 / GOST-R 54827
 • AECTP 230
 • MIL-STD-810G
 • NATO STANAG
 • DEF STAN 00-35

Zou jij graag het prestatievermogen van je machines testen onder extreme omstandigheden?

Wij bieden onafhankelijke tests aan, aangepast aan uw noden, ofwel verhuren we de testfaciliteiten aan het test- en validatiedepartement van jouw bedrijf, voor uw gedeelde R&D-project of academische onderzoeksprojecten.

enkele referenties

Clients climate chamber