Wat u misschien niet weet over het eerste computeralgoritme ter wereld

31 mei 2021
Marie-France Rousseau

Voor Sirris is innovatie door diversiteit meer dan een edel doel. Net daarom willen we in een reeks blogposts uw aandacht vestigen op enkele minder gekende feiten en cijfers.

We zien vandaag, meer dan ooit, het belang van samenwerking, met een domeinoverschrijdende expertise, om tot een succesvolle technologische innovatie te komen. Hierbij staat diversiteit in haar breedst mogelijke zin centraal. Sirris hecht veel belang aan multidisciplinariteit, los van herkomst of achtergrond. Enkele van onze topexperts zochten een aantal interessante historische feiten op die u misschien vergeten bent of zelfs niet kende.

In een reeks blogs zullen we enkele opmerkelijke technologische vernieuwers in de kijker zetten die een grote impact op onze hedendaagse technologie hebben (gehad).

Deze eerste blog gaat over Ada Lovelace en is van de hand van onze data- en AI-specialisten:

Moeder van de programmering

Programmeren is iets voor mannen! Deze aanname lijkt voor de hand te liggen, aangezien de IT-sector in België slechts 23 procent vrouwelijke medewerkers telt. En toch was de allereerste persoon die als programmeur werd aanzien, een vrouw, met name Ada Lovelace, in de 19e eeuw. 

Gesteund door haar moeder legde ze zich vol passie toe op haar studie van wiskunde en logica. Toen ze in contact kwam met Charles Babbage en meer te weten kwam over zijn analytische machine, liep ze warm voor het idee van een machine die “niet de pretentie heeft om zelf iets te creëren. Alleen de dingen waarvan wij weten hoe we ze de machine moeten opdragen, kan zij uitvoeren. Ze kan een analyse volgen, maar is niet in staat om te anticiperen op enige analytische verbanden of waarheden.”

Ada Lovelace ontwikkelde niet alleen een methode om het bernoulligetal op basis van deze analytische machine te berekenen (wordt als het allereerste gepubliceerde algoritme ooit beschouwd, maar werd helaas nooit gebouwd), maar stond ook zelf aan het hoofd van het project en geloofde erin. Deze getalenteerde mathematica getuigde bovendien van een visionair inzicht en fungeerde tegelijk als motor voor de innovatie. Nog belangrijk is dat ze door anderen (onder wie vele mannen) als dusdanig werd erkend in tijden dat vrouwen nog steeds als een ornament in het decor werden gezien.    

Auteurs: Sarah Klein, Tatiana Galibus, Anna Hristoskova, Caroline Mair, Elena Tsiporkova

(Bron beeld: https://www.historiesdeuropa.cat)

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be