Factory of the future 2020

Vlaanderen heeft vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

19 februari 2020
Press
Marie-France Rousseau

Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) zijn de nieuwe Fabrieken van de Toekomst. In zes jaar is de selecte kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven die hier recent meer dan een 1,7 miljard euro investeerden.

Tijdens de zesde editie van de Factories of the Future Awards in Zaventem ontvingen Audi Brussels uit Vorst, Kautex Textron Benelux uit Tessenderlo, Total uit Evergem en Vandemoortele uit Izegem de titel van Factory of the Future, en dit uit handen van Nathalie Muylle, federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. "Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze tot de internationale top behoren", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen. Agoria en Sirris reiken al zes jaar samen de prijzen uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders’ FOOD.

Fabrieken van de Toekomst moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Vanaf april 2020 plannen Agoria en Sirris een reeks bedrijfsbezoeken bij de Fabrieken van de Toekomst. De aanpak en de transformatie-experten van de bedrijven staan telkens centraal.

Internationaal succes

Niet alleen de Fabrieken van de Toekomst spreiden hun vleugels uit en richten zich op de internationale markt. Agoria en Sirris doen dat ook. Ze promoten hun visie over de Fabriek van de Toekomst in Europa, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In Duitsland groeit steeds sterker de aandacht voor 'de mens' in Industrie 4.0, Nederland neemt sinds vorig jaar het concept van 'Fabriek van de Toekomst' over en ook 15 andere Europese landen, onder auspiciën van de Europese commissie, bereiden zich voor om een gelijkaardig actieprogramma in hun aanpak te integreren.

Meer banen en investeringen

De 38 Belgische Factories of the Future investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 17 procent over de afgelopen 5 jaar. "Dat is het bewijs dat digitalisering, robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel, en dit dankzij de groei in productiviteit en omzet", zegt Geert Jacobs, expert innovatie bij Agoria.

Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie, onder begeleiding van de partners van het Factory of the Future-programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen, krijgen de beste leerlingen van de klas de titel 'Fabriek van de Toekomst'.

Gedigitaliseerde productieprocessen

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het Factory of the Future actieprogramma begeleiden we nu al sinds 2012 de Belgische maakindustrie in de richting van een duurzame lokale verankering, door onder andere concepten van industrie 4.0 te introduceren", zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak. Productie en industrie 4.0 staan nog niet helemaal op punt bij de bedrijven, er is nog werk om ze aan boord te krijgen in de transformaties en ze te coachen naar succes. Daar zorgt Sirris voor met onze 4.0 Made Real praktische aanpak waar we bedrijven adviseren en begeleiden in hun 4.0 aanpak."

'Factories of the Future' leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten 'Factories of the Future' vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën.’

"Belangrijk dat alle Vlaamse bedrijven zich volop voorbereiden op de toekomst"

Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, lauwert de inspanningen van de Vlaamse Factories of the Future en roept alle Vlaamse bedrijven op om hun voorbeeld te volgen. "De fabrieken van de toekomst zijn toonaangevend op het vlak van industrie 4.0. Zo plaatsen ze de Vlaamse maakindustrie ook internationaal op de kaart. Agoria hoopt met dit programma ook de andere Vlaamse bedrijven te inspireren om zelf ook een tandje bij te steken. Agoria organiseert hiervoor binnenkort ook een Factory of the Future-roadshow waar Vlaamse ondernemers kunnen leren van de aanpak van de winnaars en met hen in dialoog kunnen gaan om hun eigen uitdagingen te toetsen aan de ervaringen van de laureaten. Deze roadshows worden ook gekoppeld met een lerend netwerk, waarin bedrijven samen worden ondergedompeld in de 7 transformatiedomeinen."

Tot slot mogen Daikin (Oostende), Rousselot (Gent) en Veranneman Technical Textiels (Ardooie) zich nog drie jaar Fabriek van de Toekomst noemen. In 2017 hebben deze bedrijven een eerste beoordeling gehad, waar ze minimum 80 procent scoorden op de 7 transformaties. Deze titel was geldig voor 3 jaar en nu hebben ze opnieuw een audit gekregen met een geüpdate methodologie. Nu mogen ze dus de titel Factory of the Future voor 3 jaar verder gebruiken.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be